video-makkertjeneste

Forsvarets supervåpen for bedre psykisk helse

Makkertjeneste har lenge vært et kjent begrep for soldater i felt. Nå tar Forsvaret konseptet videre til hele organisasjonen.

I forbindelse med årets soldataksjon, som handler om psykisk helse, har forsvarssjefen trukket frem makkertjeneste som et viktig verktøy for vernepliktige og ansatte i Forsvaret.

Makkertjeneste er et forsvarsbegrep som beskriver hvordan to soldater skal passe litt ekstra på hverandre i felt. Nå blir makkertjeneste en del av Forsvarets felles rekruttutdanning.

– Makkertjeneste er først og fremst en operativ funksjon for å dekke ryggen til hverandre, men det har også en stor overføringsverdi til å ta vare på hverandre og for ha noen å snakke med, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Inn i grunnutdanningen

Makkertjeneste er ikke et nytt begrep, men det er først nå ved innføringen av ny felles rekruttutdannelse for hele Forsvaret at dette settes inn som en del av grunnutdanningen. Dermed får alle vernepliktige kjennskap til og opplæring i dette.

20210103tk_I6815.jpg
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

– Som forsvarssjef bruker jeg dette selvfølgelig på en annen måte enn jeg gjorde som spesialsoldat i Afghanistan, men jeg mener at alle fortjener en makke – noen som ser oss og står nær oss, og som vi kan ta og opp både personlige og profesjonelle spørsmål med. Det styrker den enkelte av oss og det vil styrke samholdet, sier general Kristoffersen.

Alle vernepliktige skal i løpet av rekruttperioden undervises i makkertjeneste for å lære hva Forsvaret legger i dette, og hvordan det kan bli et nyttig verktøy for den enkelte.

Må trenes

I Forsvaret er det prestene og erfarne offiserer eller befal som står for etikkutdanningen. Oberstløytnant og prest Andreas Braset har i mange år undervist vernepliktige i nettopp makkertjeneste.

– Jeg opplever at makkertjeneste blir viktigere og viktigere i Forsvaret. Det har kanskje sammenheng med at vi har vært i blant annet Afghanistan de siste 20 årene. For meg som underviser i dette, er jeg opptatt av at soldatene forstår hvorfor dette er viktig, og hvordan makkertjeneste også kan bidra til å styrke soldatenes psykiske helse, sier Braset.

Presten er opptatt av at etikk og moral også er en ferdighet som må trenes jevnlig. Han mener Forsvaret er flinke til å ta med dette i øvelser og utdanning.

braset-001-02.jpg
Feltprest Braset. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

– En soldat som er borte fra skytebanen i ett år, vil naturligvis huske hvordan det er å skyte, men må trene for å komme opp på samme nivå. Slik er det med etikk også. Vi må trene verdiene våre og aldri si oss fornøyde med bare å ha gjennomført utdanningen. Dette må også vedlikeholdes, sier Braset og legger til:

– Bærebjelken i makkertjenesten kan man si er respekt, ansvar og mot. Lever vi opp til dette i daglig tjeneste, vil det naturlig ha en positiv effekt på psykisk helse også. Da får man ogsået miljø hvor det er naturlig å si ifra og hvor folk respekterer hverandre.