20220602TH-7506

Massiv øvingsvirksomhet inn mot sommeren

Den siste måneden har det vært stor øvingsaktivitet i Forsvaret. Sammen med allierte nasjoner har vi deltatt i øvelser til sjøs, i lufta og på land, i Norge og i utlandet.

Vi har trent på å forsvare Norge, og vi har vært med på øvelser for et tryggere Europa.  

– Å øve på å forsvare landet, er det viktigste vi gjør. Ved å øve og operere sammen med våre allierte i våre områder, sørger vi for at samvirket med allierte styrker er integrert og fungerer godt, sier kontreadmiral Ole Morten Haugen Sandquist, nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

Selv om vi er i ferd med å gå inn i en periode med noe lavere aktivitet, vil vi ha jevnlig aktivitet på trenings og øvingssiden for å ivareta normal tilstedeværelse og våre forpliktelser.

Øver med skarpt

På norsk jord har Hærens Brigade Nord, Finnmark Landforsvar og deler av Luftforsvaret gjennomført den årlige skarpskytingsøvelsen Thunder Bolt i indre Troms og Finnmark. Dette er en øvelse der utenlandske styrker blir invitert til å være med. I år deltok styrker fra det britiske Luftforsvaret og den britiske Hæren i indre Troms.

– Det som er viktig for oss er å klare å operere med hele bredden av systemene. Vi trenger altså å bruke stridsvogner, artilleri, infanteri med panservåpen, ingeniører som legger sperringer og minefelt, og få alt dette til å virke sammen i et system, forklarer brigadesjef Pål Berglund.

Hæren har også vært på øvelse i Tyskland.

Fra 1. januar 2023 blir Norge en del av NATOs hurtige reaksjonsstyrke Very High Readiness Joint Task Force (VTJF). For å stille forberedt til oppgaven, deltok nylig 700 soldater og 200 militære kjøretøy fra Rena. Til sammen 8 000 soldater fra 9 ulike NATO-land var med på øvelse Wettinger Heide.

Også Luftvernbataljonen har vært utenlands. Sammen med NATO-allierte har de deltatt på øvelse Ramstein Legacy i Polen.

Aktiviteten har ikke vært noe mindre til sjøs og i lufta de siste ukene. Under øvelse Dynamic Mongoose trente maritime patruljefly, overflatefartøy og ubåter på anti-ubåtkrigføring i Nord-Atlanteren.

– Vi har utøvd Dynamic Mongoose årlig siden 2015. I år deltar tolv nasjoner med elleve overflatefartøy, noen av dem med helikoptre, flere ubåter og syv nasjoner med maritime patruljefly som flyr ut fra ulike baser. Vi øver på ulike taktikker og prosedyrer på ulike nivåer, forteller Morten Stokke, norsk liaisonoffiser ved NATOs maritime hovedkvarter i Northwood i Storbritannia. 

Ubåtjakt har det også vært i farvannet utenfor Bergen. Øvelse Grüner Aal er en øvelse Norge gjennomfører i samarbeid med Tyskland hvert år.

– Hensikten med øvingen er å trene på ubåtjakt og torpedoskyting sammen med tyske fartøy på ulike nivå og i ulike scenarioer. Slik hever vi kompetansen for alle besetningene som deltar på øvelsen, sier øvingsleder orlogskaptein Andreas Marstrander.

I Østersjøen har Norge bidratt med minefartøy, korvetter, logistikkfartøy og minedykkere i forbindelses med øvelse Baltops 22. Norge deltar som 1 av 14 NATO-land, sammen med Finland og Sverige. Øvelsen er blant de største militærøvelsene i Nord-Europa og har blitt avholdt mer enn 50 ganger.

På Ørland flystasjon har de gjennomført sin største øvelse på mange år. Her har norske F-35 kampfly trent sammen med nederlandske F-16 for å teste 132 luftvings kriseplanverk. På bakken deltok Heimevernet med beskyttelse av kampflybasen og viktige objekter rundt. Totalt 2500 personer deltok på øvelsen.

Det har vært mer luftaktivitet. I starten av juni ledet Luftforsvaret en omfattende samvirkeøvelse sammen med deltakere fra en rekke allierte nasjoner. 45 kampfly, 6 lufttankfly, ett kontroll- og varslingsfly (AWACS) og ett transportfly var med.

– Det er første gang vi gjennomfører en så avansert samvirkeøvelse med NATO og partnernasjoner, hvor også Sverige og Finland er med. Denne aktiviteten styrker alliert samhold, interoperabilitet og evne til samvirke, sier sjef Luftforsvaret generalmajor Rolf Folland.

Etter en hektisk tid med mye øving går Forsvaret nå inn mot en roligere periode. Men beredskapen vår vil bli opprettholdt gjennom hele sommeren.

– Sommeren er også en tid hvor vi tilrettelegger for restitusjon for våre soldater som har gjort en solid innsats så langt i år. Samtidig er beredskapen og årvåkenheten ivaretatt gjennom sommeren, slik den er også resten av året, forsikrer kontreadmiral Ole Morten Haugen Sandquist ved FOH.

Dette har vi også øvet på

  1. Samvirke på tvers av etater er nødvendig for å holde byen trygg. Dette fikk Forsvaret, Brannvesenet og Politiet trent på da de skulle handtere en kjemisk trussel midt i Bergen sentrum.

  2. Sanitetsbataljonen i Brigade Nord sammen med politiet, brannvesenet, ambulansetjenesten og redningsselskapet. Dette er den første store sivil-militære samarbeidsøvelsen innenfor sanitet og krisehåndtering i Norge.

  3. Alle beredskapsetater var representert da Kristiansund HV-område nylig deltok i en felles samvirkeøvelse konsentrert rundt havneanlegget Vestbase i Kristiansund.