Copy of 20220504RR_0858

Viktig trening med helsevesenet

Tidligere i mai holdt Hæren og sivile etater i Nordland den største samvirkeøvelsen i Bodø. – Vi trenger treningen, og vi trenger å trene med sivilt helsevesen, sier major Ingar Guttersrud i Brigade Nord stab.

I uken fra 2. mai trente Sanitetsbataljonen i Brigade Nord sammen med politiet, brannvesenet, ambulansetjenesten og redningsselskapet. Dette er den første store sivil-militære samarbeidsøvelsen innenfor sanitet og krisehåndtering i Norge.

– Vi har ikke øvd i en slik skala med Forsvaret før, sier observatør Håvard Finnseth ved ambulansetjenesten. Han deltok som observatør.

Under øvelsen trente deltakerne på samarbeid mellom de ulike etatene og Forsvaret. Dettee gjorde de gjennom ulike caser med pasientoverleveringer, hvordan samarbeide på et skadested, og hvordan håndtere radioaktive og nukleære hendelser.

Øvelsen er ledet av Helse Nord, mens planleggingen og selve gjennomføringen ledes av Forsvaret og Nordlandssykehuset.

Finnseth deltok på øvelsen som observatør.

– Vi betegnes som kontrollører. Vi styrer spillet slik det går i henhold til helsebestemmelsene, og vi følger med om vi oppnår målene vi har satt oss. Vi passer på at øvelsen dreies i den retningen det skal.

Finnseth sier det er nyttig å øve sammen innad i totalforsvaret. Slik kan man se hvordan samarbeidet fungerer, og om noe må tilpasses i sivilt eller Forsvarets system.

– Etter øvelsen har vi en evaluering av hendelsene vi har hatt, og så langt er vi ganske like, det er ikke mye tilpassing som må til. Det som er mest annerledes mellom Forsvaret og helsevesenet, er akronymene. Der vi i ambulansen jobber etter ABCDE-prinsippene, jobber Forsvaret etter MARCH. Uansett er det nyttig å ha kjennskap til kapasiteter, styrker og svakheter, sier Finnseth. 

Måten de øver på, er gjennom ulike caser. Det kan for eksempel være bilkrasj, pasientoverføringer mellom militær og sivil ambulanse, skadebehandling av et nukleært og radioaktivt skadested, og flere ulike situasjoner hvor totalforsvaret er svært nyttig. 

– Opprinnelig skulle øvelsen være en del av en nasjonal helse- og beredskapsøvelse som kjøres av Helsedirektoratet. Da skulle Statsforvalteren, Hovedredningssentralen og Sivilforsvaret også være med. Men planene ble avlyst, og øvelsen nedskalert til en lokal øvelse med forsvaret.

Selv om øvelsen ble annerledes enn planlagt, sier major Ingar Guttersrud at øvelsen er viktig og riktig. Guttersrud er ass G-4 sanitet i Brigade Nord stab.

– Vi trenger denne treningen, og ikke minst trenger vi å trene med sivil helse. Pasientoverleveringer og samarbeid på skadested, og særlig støtte med radioaktivt og nukleært er noe vi ikke har trent så mye på de siste årene, sier Guttersrud og legger til:

– Jeg har hatt ansvaret for hvordan øvelsen blir skrudd sammen, og hvordan vi «spiller» det. Oppgaven min er å sørge for at de riktige momentene blir spilt, og at vi har rette folk på riktig plass til riktig tid, sier han.