Artillerijegere fra Artilleribataljonen i tilbaketrekning, under en skarpskytingsdemo. / 
Artillery rangers, from Artillery Battalion, falls back after directing artillery fire towards the enemy.

Jegersoldat

Jegertjenesten er for deg som ønsker en krevende og utfordrende tjeneste med høyt tempo og mange øvelser.

Varighet
12–18 måneder
Avdeling
Hæren
Artilleribataljonen
Garnisonen i Sør-Varanger
Porsanger bataljon
Bakgrunn
Ingen
Innrykk
Januar, april og august
Antall stillinger
100+

Krav til tjenesten

Vil du bli jegersoldat må du gjennom et tøft opptak, derfor kreves det at du er i god fysisk form og har god psykisk helse. Før du møter til opptak bør du forberede deg godt.

Krav til jegerkompaniet GSV:

For å bli tatt opp i jegerkompaniet på GSV må du prestere bra på styrke og utholdenhet på sesjon. Tidlig i rekruttskolen gjennomføres 3000 meter løpetest og styrketester. Disse testene bør du prestere bra på.

Krav til artillerijeger:

Du må få minimum karakter 4 fra teoritesten og ha godt fargesyn fra sesjon for å bli artillerijeger.

Tjenestestillinger som jegersoldat

I et jegerlag er alle jegersoldater, men alle i laget får spesialisering innen ulike fagområder. Fagområdene kan for eksempel være samband, sanitet, spesielle våpen, orientering og kjøretøy.

Du kan også få lederoppgaver og erfaring i løpet av førstegangstjenesten.

 1. Tjenestehverdag

  Kompani C i 2. bataljon utgjør hoveddelen av kompanistridsgruppen fra Brigade Nord som deltar på den multinasjonale øvelsen Saber Strike 18 i Latvia/ Norwegian Army soldiers, assigned to C Company, 2nd Battalion, Brigade Nord, during Saber Strike 18 at Adazi Training Area, Latvia

  Jegertjeneste er for deg som ønsker en krevende og utfordrende tjeneste med høyt tempo og mange øvelser. Du vil bli endel av et lite jegerlag som i skjul, og bak fiendens linjer, skal observere eller gjøre skade på fienden. Arillerijegerne sin primæroppgave er å lokalisere og bekjempe fiendtlige mål ved hjelp av artilleri ild fra artilleriets kanoner, fra fartøy eller våpen fra fly. 

  Du vil få trening i å bruke ulike metoder for å komme deg skjult inn, eksempler på dette er båt, helikopter, snøscooter og andre type kjøretøy. De fleste oppdrag medføre uansett at laget må gå langt på ski, eller til fots, med tunge sekker. Lagene skal løse oppdrag inne på bak fiendens linjer i flere dager uten etterforsyning. 

  En utfordrende tjeneste

  Dette er tjenesten for deg som har lyst på en utfordrende og spennende tjeneste som du vil huske og dra nytte av videre i livet. Du vil  jobbe i små enheter ute i felten, og du får et nært forhold til dine medsoldater. Det er høyt tempo i tjenesten, med fokus på utvikling av soldatferdigheter, samt ønske og stor vilje til å bli best mulig.

  I perioder må du forvente at det blir tjeneste på kveldstid og i enkelte helger.  

 2. For å bli jegersoldat må du gjennom et krevende opptak. Dette gjøres for å sikre at avdelingen får de soldatene som egner seg for tjenesten.

  De fysiske kravene som er beskrevet i krav er minimumskrav, de vil bli testet tidlig i rekrutten/opptaket. Hvis du stryker vil du sannsynligvis ikke få mulighet til å fortsette opptaket.

  Store deler av opptaket foregår med sekk på ryggen, du bør derfor i god tid før opptaket begynne å gå mye med sekk. Ta det med ro i starten og øk belastningen etter hvert. Vi anbefaler at du gjennomfører mye av treningen i terreng slik at du unngår belastningskader. Du bør ikke være skadet når du møter til opptaket.

  Egne inngåtte M77 marsjstøvler tillates brukt under opptaket. For å holde deg skadefri igjennom opptaket bør du fokusere på å styrke kjernemuskulatur.

  Jeger i jegerkompaniet på GSV:

  Ønsker du å bli jeger i jegerkompaniet på GSV må du få en fordeling til jegerkompaniet på sesjon. Deretter må du bestå fysisk opptakskrav og et jegeropptak. Det er mulig å bli jegersoldat både i januar- og augustkontingenten.

  Jeger i lokaliseringsbatteriet i Artilleribataljonen:

  Du må få en fordeling til Artilleribataljonen i augustkontingenten. Du bør under sesjon si at du ønsker å stille på opptaket til artillerijeger. Det kan også være mulig å søke artillerijegeropptak etter at du har møtt til tjeneste i Artilleribataljonen hvis du ønsker. Er du interessert, sjekk med befalet ditt etter oppmøte på rekruttskolen.

  I og med at det er et tøft opptak og med mange kandidater, er det en mulighet for at du ikke kommer inn. Skulle du ikke få tjeneste som jegersoldat har avdelingene andre tjenestestillinger som både er spennende og utfordrende. Du vil uansett ha mulighet til å få en like god tjeneste selv om det ikke var den du hadde mest lyst på.

 3. Etter endt tjeneste er det gode muligheter for fast ansettelse, i egen avdeling eller andre avdelinger. Du kan blant annet søke fast ansettelse i B-troppen i lokaliseringsbatteriet, som fjernoppklaringsoperatør i Etterretningsbataljonen, som spesialsoldat i spesialstyrkene eller søke opptak i Telemark bataljon / HRS, lagførerskolen og utdanning i Forsvaret.