Norsk English

Operasjon Gungne

Heimevernet gir ukrainske soldater kurs og utdanning i Norge. Her kan du lese mer om oppdraget. Nå kan du søke som instruktør.

12_20250305_KK_143A2230

Operasjon Gungne startet i april 2023 og ledes av Trøndelag heimevernsdistrikt 12. Mange av soldatene som deltar i denne utdanningen har stridserfaring fra fronten i Ukraina og får ytterligere spisset sine ferdigheter med treningen i Norge.

Operasjon Gungne vil fortsette i 2025. De ansatte i operasjonen består av Forsvarets reservister, Heimevernets styrkestruktur og ansatte i Forsvaret.

Har du tidligere vært i Forsvaret, og jobber i det sivile, kan du søke som instruktør til dette oppdraget. Hver kursperiode (rotasjon) varer normalt i cirka fem uker.

I Norge gjennomføres det kurs og utdanning innenfor følgende fagområder:

Medic utdanning (TCCC)
TCCC kurset er sammenlignbart med et Combat Medic Course, tilpasset etter ukrainske behov og forhold. Utdanningen består av teori og praksis, med fokus på medicens oppgaver i en bataljon.

Infanterilagfører
Kurset fokuserer på ledelse på lagsnivå i rammen av en infanteritropp. Utdannelsesplattformen er offensiv og defensiv infanteristrid i urbant og ruralt terreng med både skarp- og øvingsammunisjon.

Grunnleggende skarpskytter
Operatørkurs som fokuserer på å utdanne selvstendige og kompetente soldater innenfor skarpskyttertjeneste som kan operere flere våpentyper.

Marksman
Operatørkurs hvor elevene får utlevert hver sin angrepsrifle som de trener med og får med seg tilbake ved endt utdanning. Utdanningen består av skarpskyting og stridsteknikk med fokus på enkeltmann i rammen av et lag.

Unmanned aerial system (UAS) Operatør
Operatørkurs innenfor First Person View (FPV)/bomber. Kurset består av å utdanne operatører av mindre UAS som nyttes til å støtte infanteri manøver med bekjempelse.

Til deg som vil søke på oppdraget

Søknadsrunden gjelder for andre halvår 2025.

For å kunne delta i dette oppdraget må du først og fremst være motivert for jobben og ha god kunnskap innenfor kurset/utdanningen du søker på. Du må også ha gode holdninger og evne til å undervise og veilede under krevende forhold. Du må ha vilje og evne til å jobbe mot et felles mål som skal gi best mulig kurs/utdanning til de ukrainske soldatene.

Det vil være mulig for den enkelte å stå i oppdraget i varierende lengde, men normalt minimum en syv-ukers periode. I søknadsskjema skal du fylle ut perioden du er tilgjengelig/ønsker. Skulle du ikke få plass i ønsket periode, vil du kunne bli kontaktet for å avklare om du kan være aktuell i andre perioder.

Hvilken stilling du tilbys avgjøres etter en totalvurdering av din kompetanse, utdanning, erfaring og personlig egnethet. Er du usikker på om du er kvalifisert, vil vi likevel at du søker. Hvilke stillinger som kan søkes på finner du i søknadsskjemaet.

Vi anbefaler at du avklarer interesse med familie og arbeidsgiver før du sender inn søknaden. Merk at arbeidsmiljølovens paragraf 12-12, om rett til fritak fra arbeidsplassen, ikke er gjeldende for dette oppdraget.

Merk at alle som er ansatt i Forsvaret må søke i FIF-portalen. Her er søknadsfristen 31. mars.

Krav til deg som søker

  1. Det kreves karakter 4 i utholdenhet og karakter 4 i styrke. Disse kravene er absolutte.

    Du kan også lese mer om Forsvarets krav her. Du skal i søknadsprosessen egenrapportere på de fysiske kravene. Du vil bli testet når du møter til opptreningsperioden.

  2. Alle som skriver kontrakt må gjennomgå grunnleggende medisinsk seleksjon herunder lege- og tannlegeundersøkelse samt hørseltest.

    På grunn av oppdragets art skal militært personell være vaksinert i henhold til vaksineprogram utenlands. Det innebærer vaksiner mot:

    • Difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt
    • Meslinger, kusma og røde hunder
    • Sesonginfluensa
    • Hepatitt A og B
    • Covid-19
    • Tuberkulose
  3. For å kvalifisere må du kunne sikkerhetsklareres til Hemmelig/Nato Secret. De som får tilbud om stilling skal fylle ut "Personopplysningsblankett for sikkerhetsklarering" fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

  4. Som et minimum må du ha gjennomført 12 måneders militærtjeneste. Du må ha kunnskap og evne til å lære bort og instruere innenfor ditt fagfelt på engelsk via tolk. Det kreves gode kunnskaper innenfor det fagfeltet du skal instruere i.

    Vi ønsker også deg som har kompetanse fra:

    • Mekanisert infanteritjeneste
    • MOUT/SIBO
    • Ledelse på lag-, tropps og/eller kompaninivå
    • Infanteri og eller patruljetjeneste
    • Instruktørkompetanse på våpen
    • Medic, paramedic og sykepleie
    • Militær eller sivil kompetanse på UAS

Hva kan du forvente?
Arbeidsdagene består av leksjoner, forberedelser, klargjøring og evaluering av aktivitet. Undervisning foregår i all hovedsak utendørs hvor det legges vekt på praktisk gjennomføring. Du kan forvente lange dager, helgejobbing, men med enkelte friperioder.

Hva forventer vi av deg?
Forsvarets kjerneverdier er Respekt, Ansvar og Mot (RAM). Vi forventer at personellet etterlever disse verdiene og utviser ydmykhet, respekt og modenhet i  møte med medsoldater, ukrainere og andre nasjoner Norge samarbeider med.

Endringer er normalen i en krigssituasjon. Vi forventer at personellet evner å tilpasse seg endrede og nye arbeidsoppgaver dersom situasjonen tilsier det. Vi forventer at du har god utholdenhet og evner å håndtere intensivt arbeid og høy arbeidsmengde over tid. Ukrainerene er alltid vårt fokus. Vi forventer derfor at du også til enhver tid evner å sette de ukrainske soldatene og oppdraget foran egne behov.

Lønn
Du blir tilsatt i en midlertidig kontrakt med Forsvaret, med de rettigheter og plikter som følger som ansatt. Dersom du blir valgt ut, vil det bli skrevet kontrakt fra oppstart til og med at opptjent merarbeidstid er avviklet.

Lønn avhenger av aktivitet og stilling, men du kan forvente betydelig tillegg til grunnlønnen. Minimumslønn er lønnstrinn 43. Blir du kompetansevurdert til ledende stillinger, vil grunnlønnen være noe høyere.

Etter du har søkt

Når søknadene er gjennomgått vil aktuelle kandidater bli innkalt til opptreningsuke hvor det gjennomføres medisinsk seleksjon, fysisk test og forberedelser til oppdraget.

Etterlanding gjennomføres 3-6 måneder etter endt kontraktsperiode. Avslutningssamling gjennomføres 3-6 måneder etter etterlandingen.  

  1. Jeg er ikke i Heimevernet. Kan jeg søke?

    Ja. Du trenger ikke være en del av HVs styrkestruktur for å søke.

    Har jeg krav på fri fra arbeidsgiver for å delta på operasjon Gungne?

    Det er arbeidsgiveren din som avgjør om du kan få permisjon eller ikke. Du tegner en midlertidig og frivillig kontrakt med Forsvaret for perioden. Arbeidsmiljøloven paragraf 12-12 kommer ikke til anvendelse. Før du søker må du avklare dette med arbeidsgiver.

    Hva kan jeg forvente i lønn?

    Lønn utgjør grunnlønn + tillegg + annen kompensasjon. Minimumslønnen er lønnstrinn 40. Blir du kompetansevurdert til ledende stillinger vil lønnen være noe høyere. 

    Kan jeg søke permisjon for å reise hjem i løpet av oppdraget?

    Tjenesten er krevende og arbeidsdagene er lange, men det vil bli mulighet for å reise hjem innimellom.

    Hvilke krav setter dere til personellet?

    Du må minimum ha 12 måneder militærtjeneste og bestå kravene som Forsvaret setter. Hvem som velges ut er en samlet vurdering av militær og sivil erfaring og kompetanse. 

    Jeg er fast ansatt i Forsvaret. Kan jeg søke?

    Ja, men det må være avklart og godkjent av hjemmeavdeling. Du må søke i FIF-portalen.

    Jeg har vært instruktør på Interflex, kan jeg søke på Gungne?

    Ja. Du kan søke selv om du har vært med i operasjon Interflex.

Ta kontakt på vår informasjonstelefon
Har du ytterligere spørsmål, kan du ta kontakt på telefonnummer 400 20 008. Telefonen er åpen tirsdag 24. mars 18.00 - 21.00. Torsdager 18.00 - 21.00 og søndag 30. mars 16.00 - 21.00.

Søknadsskjema

mobil

Er du ansatt i Forsvaret, må du søke via FIF-portalen. Husk at du må ha påtegning fra din linjeleder for å kvalifisere. Søknadsfristen er 31. mars.

Er du for tiden utenfor Forsvaret, men ønsker å bidra i dette oppdraget kan du klikke på lenke til søknadsskjema under (pålogging via Bank-Id). Frist 3. april.

Lenke til søknadsskjema