Norsk English
Det ble delt ut hjemmeheltmedalje til barna fra besetningen.

Hjemmehelt

Til deg som er hjemme når våre nærmeste kjære reiser ut i tjeneste

Her er de norske soldatene
Les mer om operasjonene norske soldater er i.
Historier
Her finner du historier skrevet av andre barn og unge med foreldre i Forsvaret. Kanskje kjenner du deg igjen i det andre har opplevd?

Før utreise

Mannskap på KNM Fridtjof Nansen tar farvel med påreørende under en seremoni i forbindelse med utreise til det Indiske hav og Operation Ocean Shield
Crew at the Norwegian Frigate KNM Fridtjof Nansen leaving for Operation Ocean Shield in the Indian Ocean

Hvis din mamma, pappa, søster eller bror skal reise ut i en internasjonal operasjon, vil det kunne påvirke hele familien din.

Her får du noen tips til hvordan du kan forberede deg på det som venter.

  1. Noen ting blir annerledes, og både du og de voksne kan reagere på at hverdagen forandrer seg. 

    Det kan være veldig forskjellig hvordan man reagerer. Noen blir lei seg og kjenner tårene komme når de tenker på det. Noen vet ikke helt hva de skal føle, og noen tenker at dette går helt greit. Alle disse følelsene er helt normale. Det kan uansett være lurt at familien snakker sammen om det som skal skje, da blir det ofte lettere.

    Alle mennesker er forskjellige. Det er kanskje ikke alt på disse sidene som passer for deg, men bruk de tipsene du vil og snakk om det som er viktig for deg.

  2. Snakk gjerne med hverandre og andre om det å ha en mamma eller pappa ute på oppdrag. Spør foreldrene dine hvis det er noe du lurer på eller er redd for. Det kan også være godt å snakke med for eksempel en lærer om det du tenker på. 

    Tenk gjennom om det er noe spesielt du vil at dere skal gjøre sammen før mamma eller pappa reiser, og fortell om det slik at dere kanskje kan gjøre det sammen. 

    Det kan være lurt at mamma og pappa snakker med de på skolen og i barnehagen om det som skal skje. Kanskje du har lyst til at den som skal reise ut skal komme og snakke med klassen din om hvor han/hun skal reise, og hva de gjør der? 

    Aksepter hvis du noen ganger er mer følsom enn du pleier. Det er helt normalt når hverdagen endrer seg, og et familiemedlem er lenge borte. 

    Snakk sammen om hvordan dere kan holde kontakten underveis. Kan dere snakke på telefon eller Skype? Les mer om å snakke med den som er ute på sidene om Under oppdraget. 

  3. Før mamma eller pappa reiser vil du få en pakke med forskjellige ting fra Forsvaret. Dette er ting som du kan bruke i tiden før, under og etter at mamma eller pappa er ut på oppdrag.

    Det er to pakker, en barnepakke og en ungdomspakke. De har litt forskjellig innhold. Du kan selv velge hvilken pakke du vil ha. 

    Barnepakken inneholder: boka ”Oppdraget går til…,” bamse, bilderamme, kart, brevark og konvolutter.

    Ungdomspakken inneholder: et ungdomsmagasin, buff, armbånd, kart, brevark og konvolutter.

    Boken «Oppdraget går til…»

    Familie- og barneboken

    Dette er en aktivitetsbok som kan brukes både før, under og etter oppdraget. Her er det sider som kan fylles ut av både den som reiser ut og av dere som er igjen hjemme. Boken gir også noen gode tips til hverdagen underveis. 

    Bamsen

    IMG_0602

    Pakken kommer med flere forskjellige bamser. Bamsene har ikke fått navn ennå, men du kan sikkert finne navn til dem.

    Bamsen kan bli hjemme hos deg, og så kan dere kanskje finne en annen bamse som kan bli med på oppdraget? Noen synes det er morsomt å snakke sammen gjennom bamsene, og dere kan sende bilder og brev til hverandre og fortelle hvordan dere har det. Hvem klarer å ta det sprøeste bildet av bamsen? 

    Bilderamme

    bilderamme

    Når mamma eller pappa er borte kan det være hyggelig å ha bilder av han eller henne som du kan ta frem når du har lyst. I barnepakken ligger en bilderamme som du kan bruke til et bilde som du kan ha på rommet ditt. Som en overraskelse til den som skal reise kan du kanskje lage et morsomt bilde av deg selv, som får mamma eller pappa til å le når han eller hun savner deg ekstra mye. 

    Kart

    verdenskart

    Før mamma eller  pappa skal reise, kan dere sette dere ned og se på kartet sammen. Finn landet mamma eller pappa skal reise til, og tegn inn reiseruten fra Norge til det andre landet. Sammen kan dere finne ut hvordan flagget ser ut, hvordan menneskene ser ut, og hvilke dyr som finnes der. Kanskje kan dere også finne andre land på kartet hvor dere har vært på ferie, eller hvor dere kjenner noen som bor. 

    Brevark og konvolutter

    brevpapir

    Ingenting er så hyggelig som å få et brev i posten når man er langt fra hverandre. Det kan man ta frem og lese gang på gang. Noen ganger kan du putte en liten overraskelse i brevet, som et bilde eller en tegning. Husk å sjekke med en voksen hva som er greit å sende med brevet. For eksempel blir det fort kliss med sjokolade til et varmt land.

    Buff

    Buffen kan brukes til mye forskjellig. For eksempel kan den bli lue, hals, pannebånd, svettebånd og mye annet. Du kan jo prøve selv, og se hvor mye forskjellig den kan brukes til.

    Armbånd

    armband

    Armbåndene kan brukes på mange måter. Kanskje vil du gi det ene til den som skal reise, slik at dere begge kan gå med dem mens mamma eller pappa er borte? Eller kanskje vil du heller gi det til en spesiell venn som du vet vil være der for deg når du trenger det? På båndet står det ”Jeg er med deg!” Det ble funnet på av Eirin, som selv har en pappa som har deltatt i operasjoner i utlandet.

Under oppdraget

Medaljesermoni for soldater som har tjenestegjort 6 måneder i ISAF styrken Afghanistan under en høytidelig sermoni på Gardermoen militære flystasjon. Familie og venner fikk se bilder fra Afghanistan før medaljesermonien startet

Det er krevende å være på oppdrag ute, men den vanskeligste jobben er ofte å være hjemme.

Så er vi i gang… Og kanskje synes du det kjennes litt godt å endelig kunne starte nedtelling til hjemkomsten? Her får du noen lure tips, og ting å tenke på mens noen i familien din tjenestegjør i en internasjonal operasjon. I boken ”Oppdraget går til…” finner du flere tips.

  1. Det kan være fint å ha en nedtellingskalender til mamma eller pappa skal komme hjem. Det finnes mange forskjellige måter å lage dette på. Her har du noen eksempler, og så kan du lage den du synes passer best:

    • Målebåndkalender – her kan du bruke målebåndet til å vise hvor mange dager mamma eller pappa skal være borte, og klippe bort en centimeter for hver dag som går.
    • Aktivitetskalender – lag en kalender med alle de dagene mamma eller pappa skal være borte, og kryss av for hver dag som går. På noen av dagene kan dere legge inn morsomme aktiviteter som du kan glede deg til underveis.
    • Jellybeans-kalender – legg så mange jellybeans som det er dager til mamma eller pappa kommer hjem i et glass, og spis en jellybean for hver dag som går. Når glasset er tomt, er dagen her hvor mamma eller pappa kommer hjem.
  2. Det er mange ting soldatene gjør for å holde seg så trygge som mulig.

    Når vi får vite at noen vi er glad i skal reise ut i en internasjonal operasjon, kan vi bli bekymret. Sånn er det både for voksne og barn. Det er fordi at internasjonale operasjoner ofte kan bety at man skal reise til et område av verden hvor det er konflikter eller krig. Det kan høres veldig skummelt ut. Det de fleste bekymrer seg for er at det skal skje noe med mamma eller pappa mens de er borte. 

    Dette kan det være litt vanskelig å snakke med dem om. Kanskje er man redd for at man skal begynne å gråte når man snakker om det? Kanskje er man redd for at hvis man snakker om det så skjer det på ordentlig (at det går troll i ord)? Eller kanskje man ikke vil vise mamma eller pappa at man er lei seg eller bekymret. Selv om det har skjedd, er det heldigvis veldig sjelden at norske soldater blir syke, skadet eller drept i internasjonale operasjoner. Dette er fordi de er veldig godt forberedt på den jobben de skal gjøre.

    Snakk med den som skal reise så kan de fortelle deg litt om hva de gjør for å holde seg trygge der hvor de skal dra.

    Før man reiser er det mye man skal lære. Blant annet så lærer man om det landet man skal reise til, om menneskene som bor der og om kulturen i landet. Dette er for at man bedre skal kunne forstå de menneskene man møter og hvorfor de reagerer på de måtene som de gjør. Da er det enklere å unngå misforståelser. Man lærer også om hvilke dyr som finnes i landet og hvordan man skal reagere hvis man møter på dem. I noen land bør man for eksempel riste og tømme skoene sine før man tar de på seg for å unngå å tråkke på en skorpion. 

    Det er også viktig at man lærer om konflikten i det landet man reiser til. Hvorfor er de uenige? På hvilken måte er det de slåss? Er det noen kjennetegn som man bør være oppmerksom på? Et eksempel på dette er at soldatene kjører mot en by hvor de har vært tidligere. I denne byen vet de at det vanligvis er masse folk i gatene og mye liv. Plutselig en dag når de kommer tilbake til denne byen ser de i kikkerten når de nærmer seg at det i dag bare er menn i gatene. De kan ikke se noen kvinner og barn. Soldatene tenker da at de må være ekstra på vakt fordi det er noe som ikke stemmer. Alt dette er ting soldatene må lære og som holder dem trygge. De trener også masse med det utstyret de skal ha med seg dit de reiser, slik at de vet hvordan dette virker og føler seg trygge på det. Hvilket utstyr man har varierer ut fra hvilket land man reiser til og hva man skal gjøre i jobben sin.

    Når man kommer til operasjonsområdet, eller det landet man skal være i, bruker man utstyr for å beskytte seg. I noen land har man for eksempel alltid på seg skuddsikker vest når man skal gå ut av leiren. Når det gjelder utstyr så er det viktig at man har nok utstyr til å kunne beskytte seg, samtidig som det er viktig at man ikke har så mye at det virker provoserende på de som bor i landet. Kan du tenke deg hvorfor?
     
    Leirene hvor man bor blir som regel alltid beskyttet av vakter og andre sikringstiltak. Det kan for eksempel være at man har bygget høye murer rundt leiren, og at man har piggtråd rundt den, slik at man ikke kommer seg inn hvis man ikke har noe der å gjøre. Det er viktig at soldatene kan sove trygt og godt når de er i leiren slik at de er opplagte og har energi dagen etter.

    Når man opererer i utlandet bruker man også noe som heter etterretning for å holde soldatene trygge. Etterretning går ut på at man samler inn masse forskjellige opplysninger som man setter sammen som et puslespill for å finne ut noe om ting som kommer til å skje. Når man vet hva som kommer til å skje kan man lettere beskytte seg. 

    For å forklare det litt bedre kan vi bruke et eksempel

    «Ole er 13 år, eller det vil si Ole er 12 år men han fyller 13 neste fredag. Ole har gledet seg skikkelig til bursdagen sin, og han spør mamma om han kan invitere vennene sine i selskap på selve dagen. Mamma sier at det passer dårlig fordi Lina søsteren hans skal ha fotballkamp, men at han kan feire dagen to uker etter. Ole blir litt skuffet, men sier «ok». Han holder jugekors mens han sier det, for han synes egentlig ikke det er ok i det hele tatt. Når Ole dagen etter forteller vennene sine at han snart har bursdag virker det som om de ikke er interessert i det hele tatt. De sier bare «ok». De spør ikke en gang når han skal ha selskap. Det var rart tenkte Ole, det pleier de å gjøre når alle de andre har bursdag. Han blir litt lei seg. Når han kommer hjem sitter han og Lina og ser på TV. Han spør Lina hvilket lag de skal spille mot i kampen neste fredag. «Jeg har da ikke noen kamp neste fredag!» svarer Lina. Før hun plutselig sier «Eller jo, det er mot.. eh.. BOIF..eh ja det var det..». Dette syntes Ole var rart. Lina pleier å ha full kontroll på kampene sine. Men dagene går og Ole tenker ikke mer på det. Torsdag kommer mor hjem etter å ha vært i butikken og handlet. Ole ser i vinduet at hun har mange handleposer og springer derfor ut for å hjelpe henne. Men mor sier at hun ikke trenger hjelp. Ja, ja da setter jeg meg bare og spiller tenker Ole. Etter en stund blir han sulten og går ned på kjøkkenet for å hente seg mat. Når han åpner skapet ser han at mor har kjøpt masse godteri og snacks, i kjøleskapet står det masse brus. Plutselig kommer det en melding på mor sin telefon som ligger på kjøkkenbenken. Den er fra Truls Ole sin beste kompis «Ville bare si at jeg kommer i morgen, har ikke sagt noe. Hilsen Truls» Da begynner Ole å tenke tilbake og skjønner at det nok blir selskap på 13 årsdagen likevel. Men når alle har gått inn for å overraske han på dagen, så skal han jammen bli overrasket også!»

    Det Ole her gjør er det samme som etterretning. Han setter sammen forskjellige typer informasjon og plutselig har puslespillbitene falt på plass og han forstår hva som kommer til å skje dagen etter. Etterretningen hjelper soldatene til å ta valg. Dette er noe de må gjøre hele tiden. Hvis etterretningen sier at det er stor sannsynlighet for at det er urolig i et område så kan soldatene bestemme seg for at det ikke er verdt å dra dit akkurat nå, men at det er lurere å vente litt. Eller at de må dra, men at de da reiser med ekstra mange soldater og mer utstyr enn de ellers ville brukt slik at de kan beskytte seg bedre. Soldatene tenker alltid på sikkerhet og de er opptatte av å ta vare på hverandre og beskytte hverandre.

     

    Som du skjønner er det mange ting man kan gjøre for å holde seg trygg selv om situasjonen rundt en er utrygg. Snakk med den som skal reise så kan de fortelle deg litt om hva de gjør for å holde seg trygge der hvor de skal dra.

  3. Hvordan ser leiren eller fartøyet ut? Hvilke transportmidler bruker de? Hvilken mat spiser de? Hva er den beste og den verste maten mamma eller pappa får? Hvordan er været der? Hvilke klær bruker de? Du kan for eksempel skrive et brev til mamma eller pappa med alle de spørsmålene du har.

  4. Leave er når mamma eller pappa kommer hjem på en liten ferie. Da kan mamma eller pappa være litt sliten, og tiden går ofte fort. Det kan være lurt å snakke sammen før mamma eller pappa kommer hjem, for å planlegge denne tiden. Dere som er hjemme har kanskje ikke ferie, men må på skole og jobb.

    Etter leaven kan det være vanskelig å komme tilbake til hverdagen, og noen blir lei seg igjen når mamma eller pappa reiser tilbake. Men da kan du tenke på at dere nå er enda nærmere den dagen da mamma eller pappa kommer hjem igjen. 

Hjemkomsten

Eirik Bjerke-Hansen sammen med familien etter hjemkomst fra Afghanistan. Her sammen med kona Ingrid Bjerke-Hansen og barna Synne Bjerke-Hansen (4) og Bendik Bjerke-Hansen (2 1/2) under en medaljesermoni i Fanehallen på Akershus festning

Endelig hjemkomst! Nå skal hverdagen bli som før, men det er ikke alltid like lett å få til.

Dere har vært lenge borte fra hverandre, og kanskje er det nye ting som gjelder hjemme nå? Noen savner faktisk også oppdraget de har vært på. Her kan du lese mer om hva som skjer ved hjemkomsten, og hva det er lurt å tenke på etter oppdraget.

  1. Hjemmehelt­medaljen

    Barnehender med Hjemeheltmedaljen

    Når mamma eller pappa kommer hjem vil de enten bli invitert til en medaljeseremoni først, eller så kommer de rett hjem til deg.

    Forsvaret ønsker også å gi deg medalje for den innsatsen du har gjort mens mamma/pappa har vært borte. Din innsats er vi veldig takknemlig for! Du har bidratt til at familien har klart oppdraget. Medaljen har vi valgt å kalle Hjemmeheltmedaljen.

  2. Som regel gleder man seg veldig til at mamma eller pappa skal komme hjem igjen. Da er det lett å tenke at alt skal bli perfekt når de endelig kommer hjem. Men noen ganger blir det ikke helt sånn. Kanskje har dere fått nye regler hjemme som mamma eller pappa ikke kjenner til, og da kan dere fort føle at han/hun legger seg opp i alt. 

    Mange soldater har også jobbet lange dager når de har vært borte, og er veldig slitne når de kommer hjem. Noen vil sove mye, mens andre kan virke litt fjerne og sure. Trøsten er at dette kommer til å gå over. Familien trenger bare litt tid til å finne ut av ting igjen, på samme måte som dere trengte tid til å finne ut av hvordan familien skulle fungere da mamma/pappa reiste bort.

  3. Dere kan faktisk komme til å savne oppdraget og den hverdagen dere hadde mens mamma/pappa var borte. Mamma eller pappa kan komme til å savne de tette båndene til kameratene og kollegene som han/hun har bodd, spist og jobbet sammen med hele tiden. Og hjemme kan det være at dere savner de nye måtene dere gjorde ting på.

  4. Noen gode råd til deg etter oppdraget:

    • Spør om utsendelsen, og få soldaten til å fortelle om sine opplevelser. Kanskje har han/hun bilder du kan få se?
    • Fortell om hva du selv har gjort mens mamma eller pappa har vært borte. De vil gjerne høre hvordan du har hatt det, og hva du har opplevd.
    • Prøv å gjøre ting som du og mamma eller pappa likte å gjøre sammen tidligere.
    • Fortsett å treffe vennene dine og delta på fritidsaktiviteter selv om mamma eller pappa akkurat har kommet hjem.