Emneside for LED3201 Offiseren

Studiepoeng
15
Studieår
2022
Engelsk emnetittel
The Officer

Hva lærer du

Hensikten med emnet Offiseren er å forberede studentene på overgangen fra tilværelsen som kadett til den kommende tilværelsen som offiser, og til første stilling som troppssjef. Emnet omfatter en jobbtreningsperiode under øvelse i egen våpenart, troppssjef fagkurs del 2, og danner i tillegg en ramme for de gjennomgående fagene Ledelse og lederutvikling (LLU) og Militær idrett og trening (MIT).

  1. Etter å ha fullført emne har kadetten oppnådd følgende læringsutbytter:

    Kunnskap

    • Har bred kunnskap om lederutvikling, problemstillinger knyttet til individuell utvikling, utviklingsprosesser, verktøy og metoder for lederutvikling.
    • Har bred kunnskap om troppssjefens rolle og sentrale problemstillinger knyttet til planlegging og gjennomføring av militære operasjoner, samt verktøy og metoder for evaluering av utførelse.
    • Har bred kunnskap om egen troppearts funksjon i samvirkesystemet og sentrale problemstillinger knyttet til samvirke.
    • Har bred kunnskap om personellforvaltning i Forsvaret, og verktøy og metoder for forvaltning av personell.
    • Kjenner til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor ledelse og lederutvikling
    • Kan oppdatere sin kunnskap innenfor ledelse og lederutvikling, og troppssjefens rolle i samvirkesystemet på lavere nivå i Hæren.

    Ferdigheter

    • Kan anvende faglig kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid innen ledelse og lederutvikling og treffe begrunnende valg relatert til militært lederskap og egen lederutvikling
    • Kan reflektere over utøvelse av egen lederutvikling, og justere denne basert på erfaringer og tilbakemeldinger.
    • Kan beherske relevante verktøy og teknikker i utøvelsen av egen og andres lederutvikling.
    • Kan beherske relevante faglige verktøy, teknikker og uttrykksformer ved planlegging, gjennomføring og evaluering av operasjoner på troppsnivå i egen troppeart.
    • Kan anvende samvirkeprinsipper på troppsnivå, samt forstå hvordan disse anvendes på kompani- og bataljonsnivå.
    • Kan anvende faglig kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid i planlegging og gjennomføring av militær trening for å utvikle fysisk og mental robusthet i egen avdeling

    Generell kompetanse

    • Har innsikt i etiske problemstillinger knyttet til militær ledelse og lederutvikling, og identifiserer seg med profesjonens krav til ledelse og egne lederroller.
    • Kan planlegge og gjennomføre egen lederutvikling over tid, og legge til rette for andres utvikling.
    • Kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre vedrørende militær ledelse og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis.
    • Kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre vedrørende egen troppearts funksjon og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis.
    • Kan lede planlegging og gjennomføring av operasjoner på troppsnivå i egen troppeart.
  2. Praktisk organisering og arbeidsformer

    Emnet inneholder kurs ved Hærens våpenskole, føring i avdeling/OJT og aktiviteter ved Krigsskolen. Til sammen medfører dette at emnet rommer en rekke ulike teoretiske og praktiske tilnærminger til læring og utvikling.

    Pedagogisk innretning

    Emnet gjennomføres ved hjelp av varierte undervisningsmetoder som selvstudier, gruppeoppgaver, forelesninger, foredrag, seminarundervisning og praksisoppgaver i emnet. Tildelt tid til forberedelser vil variere, som i profesjonen, og det forventes at kadettene kan planlegge egen innsats, herunder veksle mellom oppgaver med ulik tidshorisont. Læringen vil understøttes av veiledning, tilbakemeldinger og vurderinger, og kadettene må være oppmerksomme på at de selv bør søke ytterligere støtte om de ikke ser hvordan aktivitetene som gjennomføres er innrettet for å forberede dem på kommende tjeneste som troppssjef el. Emnet legger til rette for refleksjon over egen lederutvikling.

  3. Bøker

    Swain, R. M., & Pierce, A. C. (2017). The armed forces officer. Government Printing Office.

    Evjen, M. (2021). Ny som leder (3. utgave). Hegnar Media.

    Chan, K. Y., Ramaya, R., & Soh, S. (2011). Military leadership in the 21st century: Science and practice. Cengage Learning.

    Horn, B., & Walker, R. W. (Eds.). (2008). The military leadership handbook. Dundurn.

    Hughes, R. L., Ginnett, R. C., & Curphy G. (2015) Leadership: Enhancing the Lessons of Experience. 8 edition.

    Kaufmann, G. og Kaufmann, A. (2015). Psykologi i organisasjon og ledelse. 5.utgave Bergen: Fagbokforlaget. (-> Kapittel 10 og 14.)

    Sweeney, P. J., Matthews, M. D. & Lester, P. B.  (2011), Leadership in dangerous situations. Annapolis: Naval Institute Press. 

    Artikler

    Garner, H. C. (2012). Developing an effective command philosophy. Army Combined Arms Center Fort Leavenworth KS Military Review.

    Johansen, R.B (2019) Profesjonsidentitet i Forsvaret. I Johansen, R. B. (red). Militær ledelse. Fagbokforlaget.

    Johansen, S.R. (2019) Rettslige rammer for militær kommando. I Johansen, R. B. (red). Militær ledelse. Fagbokforlaget.

    Fosse, T.H. (2019) Destruktiv ledelse i en militær kontekst. I I Johansen, R. B. (red). Militær ledelse. Fagbokforlaget.

     

    Utlevert litteratur i forbindelse med Troppssjef Fagkurs

    Støttelitteratur og anbefalt litteratur til hvert læringsprosjekt kommer i tillegg.

  4. Obligatoriske arbeidskrav

    Fysisk test, styrke og utholdenhet, gjennomføres i henhold til gjeldende opptakskrav for kadetter ved studiet. Kadettene må bestå testene hvert studieår.

    For kandidater med gyldig fravær på obligatorisk arbeidskrav kan andre vurderinger gjennomføres selv om ikke arbeidskravet er gjennomført. Sensur på disse vurderingene vil bli frigitt først når arbeidskravet er bestått.

    Vurderinger

    Praktisk eksamen MIT: Karakterskala A-F, Vekting 30%*

    Mappevurdering i LLU: Karakterskala A-F, Vekting 70 %*

    Muntlig eksamen LLU: Karakterskala B/IB

    Offisersvurdering Troppssjef fagkurs: Karakterskala B/IB

    *Karakteren i emnet vektes mellom de to bokstavkarakterene og forutsetter "Bestått" karakter i alle vurderingene.

    Utdypende kommentarer

    Praktisk eksamen i MIT vil teste kadettene i fysisk utholdenhet og styrke.

    Mappevurdering: Alle læringsprosjektrapportene gjennom studiet, samt andre relevante skriftlige arbeider relatert til egen lederutvikling vil utgjøre den endelige mappeinnleveringen. Hvert enkelt læringsprosjekt inngår som del av det overordnede lederutviklingsprosjektet (Prosjekt: Min lederutvikling) som skal lede til utarbeidelse av en egen lederskapsfilosofi (Min lederskapsfilosofi). Tilbakemelding og vurdering gis underveis og leveres tilslutt samlet i en digital mappe til endelig vurdering. I tillegg skal erfaringene fra det 3-årige utviklingsprosjektet oppsummeres og drøftes som en sluttrefleksjon ved innlevering av mappen.

    Offisersvurdering er en praksisvurdering som vil evaluere om læringsutbyttene som skal nås under troppssjef fagkurs er nådd hos den enkelte.

  5. Temaer i emnet

    Tema 1: Lederutvikling

    Temaet utgjør en ramme for de gjennomgående fagene Ledelse og lederutvikling (LLU) på Krigsskolen. Lederutvikling skal styrke kadettenes lederkompetanse og identitet som profesjonsutøvere, og er nærmere beskrevet i Krigsskolens program for ledelse og lederutvikling. Her vil ulike læringsprosjekter, som gjennomføres i tilknytning til emner gjennom studiet, være et sentralt virkemiddel. Prosjektene skal stimulere kadettene til aktivt å engasjere seg i sin egen lederutvikling, tilføre kunnskaper og ferdigheter om ledelse, og øke kadettenes kapasitet til å være effektive i fremtidige lederroller og ledelsesprosesser. På slutten av studieperioden skal kadettene se tilbake på hva de har lært og forstått om militært lederskap og lederutvikling; hvilke erfaringer de har gjort, og hva de tror på i dag. Erfaringene oppsummeres ved innlevering av mappen «Mitt lederutviklingsprosjekt» som består av arbeid gjort i løpet av studiet, og deretter presentasjon av «Min lederskapsfilosofi». Her gis kadettene også anledning til å vurdere hvilke utfordringer fremtiden byr på, hvilke konsekvenser disse har for militært lederskap og lederutvikling.

    Temaet gir også økt forståelse for hvordan de unge offiserene kan bidra til lederutvikling i avdeling, herunder hvilke funksjoner tjenesteuttalelser og medarbeidersamtaler har i personellforvaltning og utviklingsarbeid. 

    Tema 2: Troppssjef fagkurs (TFK) del 2

    Kurset arrangeres av Hærens våpenskole, og bygger videre på TFK del 1 som gjennomføres i 5. semester. Kurset skal tilføre kadettene teoretisk og praktisk kompetanse for å sette dem i stand til å fungere som troppssjef og yngre offiser i egen troppeart. Det består av tre hoveddeler: ca. en uke settes av til plan- og beslutningsprosess i troppeart/våpenart, fire uker funksjonsrettet utdanning for troppssjefstjeneneste i egen troppeart, samt en uke med trening i samvirke.

    Tema 3: Føring i avdeling / On the job training

    Føring i avdeling / On the job training innebærer at kadettene skal oppleve og erfare ulike stillinger ved den aktuelle avdelingen eller i våpen-/troppeart som de tilhører etter uteksaminering. Primært skal kadettene fungere som troppssjefer og sekundært stabsmedarbeidere i garnison, og felt. Kadettene skal kunne høste erfaringer fra aktiviteter i både stab og tropp for å få forståelse for forskjellige oppgaver og roller ved avdelingen. Tidspunktet for perioden tilpasses de ulike mottakeravdelingenes aktivitet, og kan være ulikt mellom avdelingene.

    Tema 4: Militær idrett og trening

    MIT skal gi kadettene økt forståelse for fagets betydning i den militære profesjon. Dette vil bli belyst gjennom trening og under praksisarenaer hvor viktigheten av fysisk yteevne og mental robusthet kommer tydelig frem. MIT skal legge til rette for at kadettene kan bidra til videreutvikling av treningskulturen i avdeling etter endt studier. Kadetten vil få forståelse for treningsplanlegging, både på individ- og avdelingsnivå, slik at han/hun er i stand til å planlegge og gjennomføre trening på en hensiktsmessig måte. MIT gir kjennskap til utholdenhets- og styrketrening, ferdigheter innen nærkamp, kart og kompass, samt kunnskap om prestasjoner under krevende forhold og tiltak for å bygge fysisk robusthet i egen avdeling.

    Faget vil gjennomføre en rekke tester underveis i studiet. Ironman-testbatteri, utviklet av Olympiatoppen, benyttes ca ett år i forkant av stridskurset slik at kadettene får et bilde over egen status og hvilke fysiske parametere de eventuelle gap befinner seg på. Samme batteri gjennomføres rett i forkant at stridskurs. Årlig fysisk gjennomføres hver høst i tillegg til en avsluttende praktisk eksamen i 5. og 6. semester.

    Evaluering

    Emner ved FHS evalueres regelmessig som en del av høgskolens kvalitetssystem. Studentevaluering er en del av dette arbeidet og kadettene vil bli bedt om å delta i evaluering av emnet i etterkant av gjennomført undervisning og vurdering.