
Maritim elektrikerfaget
Som maritim elektriker-lærling utdannes du til å arbeide med elenergisystemer, tele, data og sikkerhetssystemer innen en rekke felt.
Krav til søker
- Være norsk statsborger
- Må fylle 18 år i løpet av opptaksåret
- Ha god vandel, og må kunne sikkerhetsklareres
- Ha bestått sesjon. Du kan søke selv om du ikke har vært på sesjon. Da kalles du inn til sesjon etter at søknaden din er behandlet, hvis du ellers blir funnet kvalifisert
- Ha normalt god helse, ha godkjent sjømannslegeattest, kan ikke være fargeblind.
- Må kunne løpe 3000 meter på under 14:30 minutter og bestå særskilte styrkekrav. Du må også kunne svømme 100 meter på under 3 minutter
- Ha bestått alle fag på VG3 Maritim elektrikerfaget, og ha bestått IMO50 sikkerhetskurs.
- Ha vurderingen «god» i både orden og oppførsel alle år, og lite fravær
Det er særlige krav for læreplass som maritim elektriker om bord på Sjøforsvarets fartøy. Maritime lærlinger skal kunne sertifiseres som røykdykkere, og du må derfor fullføre og bestå Sjøforsvarets brann- og havarikurs.
For å kunne bli tatt opp på dette kurset, må du kunne svømme 100 meter på under 3 minutter, løpe 3000 meter på under 14:30 minutter, bestå spesifikke styrketester, og bestå en hinderløypetest med (75 kg) dukke. Kravene er absolutte, og gjelder uavhengig av kjønn og alder.
Om utdanningen
Som lærling i maritim elektrikerfaget får du faglige og formelle kvalifikasjoner til å jobbe med elenergisystemer, tele, data og sikkerhetssystemer – og automatiserte systemer beregnet for bolig, helse og omsorg, kontor, forretnings- og servicenæring, landbruk, olje og industri og sjøfart.
Du lærer å dokumentere, sette i drift, funksjonsteste, feilsøke og utføre vedlikehold og reparasjoner. Integrert i faget er elsikkerhet, elektrotekniske beregninger og begreper, måleteknikk, bruk av håndverktøy, elektrisk drevne verktøy og digitale verktøy. Maritime elektrikere i Sjøforsvaret er også røykdykkere.
Fullført og bestått opplæring fører frem til fagbrev. Yrkestittelen er maritim elektriker. Fagbrevet danner grunnlag for å kunne søke om sertifikat som skipselektrikeroffiser.
Ved å gjennomføre læretiden i Forsvaret kan du også benytte deg av Forsvarets gode studietilbud. Du kan ta generell studiekompetanse som nettstudium og få støtte til andre yrkesrettede kurs i løpet av læretiden.
Forsvaret har lærlinger på ulike tjenestesteder over hele landet, og på Sjøforsvarets fartøy. Antall læreplasser på de ulike tjenestestedene varierer fra år til år, og med det enkelte lærefag, men muligheten for en spennende læreplass er god i Norges største lærebedrift.