Første storøvelse for F-35
For første gang har F-35 deltatt i storøvelsen Cold Response. Øvelsen har gitt unik lærdom i hvordan systemene på tvers av nasjoner og grener snakker sammen. Øvelsen har vist at F-35 virkelig har en viktig rolle i forsvaret av Norge.
Den største og viktigste øvelsen for Forsvaret i år
– Cold Response er en øvelse vi har satt av store ressurser til, og er en meget viktig øvelse for både Norge, allierte og partnernasjoner, forteller oberst Tron Strand, sjef 132 luftving.

Ut fra Evenes og Ørland flystasjon har 332 skvadron to til tre ganger daglig deltatt med mellom seks og åtte F-35 gjennom hele øvelsen Cold Response.
Femtegenerasjonsflyene er blant verdens aller mest avanserte og danner ryggraden til det norske Luftforsvaret. Under den store øvelsen ble Norges nye kampfly testet for fullt.
"F-35 øker kampkraften til allierte og partnere"
- Sjef 332 skvadron, oberstløytnant Trond "Matrix" Haugen.
På kryss av nasjonene har det vært stort fokus på samvirke med andre luft-, maritime- og bakkestyrker. Treningen har foregått med realistiske scenarioer i forsvaret av Norge. I både planleggingsfasen, gjennomføringen og evalueringen av treningen i etterkant, har det vært gjennomført vellykket samtrening.

– Noe av samtreningen har også blitt gjennomført på lukket militære plattformer, slik at ikke alle trenger å være fysisk tilstede. Til dagligdags kan man kalle det Teams for Forsvaret

I tillegg til at F-35 har deltatt på øvelsen 14.-31. mars, har F-35 og personell ivaretatt den kontinuerlig QRA-beredskapen på Evenes. Fra den fremskutte basen i nord har det vært reelle situasjoner hvor de har tatt av for å identifisere ukjente fly.
– Men det er ingen forhøyet aktivitet fra russisk side. Det er den samme aktiviteten vi har opplevd tidligere under større øvelser, forteller Haugen.
F-35 har vist unik evne med sine sensorer og kapasiteter
– Vi ser at F-35 er en viktig brikke i spillet. Kampflyet legger til rette for å minske risikoen for eldre kampfly med sine sensorer og unike kapasiteter. F-35 har en evne til å oppdage og uskadeliggjøre trusler på bakken, som eksempelvis fiendtlig luftvern, forteller Haugen, som selv er F-35 flyver.
– Øvelsen handler om å lokalisere akilleshælen
– På hver øvelse er det nye kapasiteter som vi skal øve og samtrene med. Da handler det om å se hva de andre systemene kan og hvilke begrensninger som finnes. Da er det vår oppgave å finne ut hvor vi kan støtte hverandre og spille hverandre gode, forteller F-35 flyveren.

– Vi ser at forsvarsevnene har økt betraktelig med F-35. De har deltatt under hele øvelsen i både luft-luft scenarioer og luft-bakke scenarioer. I 2021 deltok 332 skvadron med F-35 i Arctic Challenge Exercise (ACE), som var den første store øvelsen hvor man integrerte femtegenerasjonsflyene. Dette var altså andre gangen F-35 deltok i en større øvelse, men første gangen Luftforsvaret deltok utelukkende med F-35.
"F-35 ser lenger og hører bedre"
Oberstløytnant Trond "Matrix" Haugen
Kampflyene som tar Forsvaret inn i en ny tid
Med sine unike kapasiteter evner F-35 å løse oppdrag på et bredere spekter enn hva vi tidligere har gjort med andre jagerfly. Multirolleflyene, som tilsier at de kan fylle flere ulike roller på et og samme oppdrag, har et system som gjør de overlegne i luftkamp og tar Forsvaret inn i en ny tid. I korte trekk er det fire karakteristikker som skiller F-35 fra eldre kampfly.

Først og fremst har F-35 en lav signatur som gjør den vanskelig å oppdage for motstanderens sensorer. Dermed kommer de tett på motstanderen uten å bli oppdaget. Dette gir stor fordel både i luftkamp og under angrep mot en bakketrussel.

For det andre har F-35 svært kapable sensorsystemer som knyttes sammen i et felles bilde til piloten. Dette effektiviserer bearbeidingen av taktisk informasjon i sann-tid og skaper en overlegen situasjonsforståelse som kan nyttes til raske og gode beslutninger.

Videre har F-35 en robust evne til å dele informasjon i nettverk, noe som i kombinasjon med svært gode sensorer øker synergieffektene av samvirke med andre taktiske enheter.
Sammen med kapasitet til autonom utførelse av oppdrag resulterer kombinasjonen av disse karakteristikkene i en svært kapabel flymaskin som er meget godt egnet til håndhevelse av norsk suverenitet og territorielle integritet.

Gjennom hele Cold Response har det vært et nært samarbeid mellom aktiviteten i lufta og Luftforsvarets kontroll- og varslingssenter CRC Sørreisa. Senteret ligger inne i fjellet Høggumpen, også kalt Gompen. Her blir det døgnkontinuerlig produsert et korrekt og oppdatert luftbilde - på fagspråket et gjenkjent luftbilde.
Ved hjelp av nasjonale radarer blir all flyaktivitet over Norge og i nærheten av norsk territorium, identifisert og lokalisert. Et eventuelt uidentifisert fartøy vil bli varslet videre om.
På bakgrunn av denne informasjonen tas det en avgjørelse om man skal bruke kampfly på beredskap for å identifisere flyene. Disse avgjørelsene tas i tett samarbeid med NAOC (Norwegian Air Operations Centre) på Reitan og NATO-hovedkvarteret i Uedem, Tyskland.

Løytnant Tor (25) jobber i CRC Sørreisa som jagerflykontrollør og forteller at under øvelsen har det vært betydelig høyere aktivitet enn normalt.
– En hektisk øvelse
– Øvelsen har vært hektisk, men lærerik. Vi har hatt meget god trening samtidig som det er aktivitet på en større skala på tvers av flere avdelinger. Det vi har gjort under Cold Response har vært realistisk trening opp mot en eventuell krisesituasjon. Med en slik øvelse får vi banket av litt rust på ferdighetene våre, forteller Tor som ønsker å holde etternavnet skjult.
– Under en så stor øvelse er det mye luftrom som skal koordineres slik at norske og allierte styrker skal kunne bruke luftrommet de behøver. Derfor har vi også et tett samarbeid med Avinor. I tillegg til hovedoppdraget vårt, har vi blitt en slags koordineringssentral og et naturlig sted å oppsøke informasjon for de allierte.

– I tillegg til å støtte egne luftoperasjoner, bistår vi land og sjøstyrker ved å fungere som luftstøtte for å identifisere mål. Tanken ved å jobbe på tvers av avdelinger er å oppnå “joint-aspektet” av øvelsen. Med dette kan man utøve større og mer komplekse operasjoner enn før.
Samvirke med allierte og partnernasjoner under komplekse luftoperasjoner
Under øvelsen har det vært gjennomført komplekse luftoperasjoner, kalt Composite Air Operations (COMAO). Her har ulike plattformer bidratt i ulike formål. Under en operasjon kan man i praksis gjennomføre tanking i lufta, jagerfly som skyter på mål, bombing på bakken, luft-til-luft krig og ikke minst bruk av jamming-teknologi. Dette er oppgaver som støttes av operasjonsrommet i CRC Sørreisa.
Tanking av norske F-35 fra et Airbus A330 MRTT. Foto: NATO TV Norsk F-35 sett fra vinduet fra et Airbus A330 MRTT. Foto: NATO TV Svensk Saab JAS 39 Gripen som fløy sammen med de norske F-35. Foto: NATO TV
Under øvelsen har CRC Sørreisa støttet svenske Saab JAS Gripen og amerikanske B52 under avanserte treningsscenarioer sammen med norske F-35.
– Det har vært et tett samarbeid med våre allierte og partnernasjoner. Ulike nasjoner har ulike tolkninger på hvordan en luftoperasjon kan utføres på, og da får man også en større forståelse for ulike måter å operere på. Vi lærer av hverandre, forteller Tor.
Et amerikansk B-52 over Bardufoss flystasjon i forbindelse med et øvingsoppdrag under Cold Response. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret To norske F-35 fløy sammen med B-52 over Bardufoss flystasjon. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret Et amerikansk B-52 over Bardufoss flystasjon i forbindelse med et øvingsoppdrag under Cold Response. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret
-
3. november 2017 landet Norges tre første F-35 på Ørland flystasjon. Heretter fulgte en periode med grundig testing av flyene på norsk jord. Høsten 2019 begynte den gradvise overtakelsen fra F-16. F-35 tok over QRA-beredskapen 6. Januar 2022, og med det pensjoneres også F-16. Norges F-35-flåte skal være fullt operativ innen 2025.
- Utviklet primært av USA og Storbritannia
- Første flyvning: 15 desember 2006
- De første flyene ble levert til U.S. Air Force 14. Juli 2011.
- Første fly landet i Norge 3. november 2017
- Multirolle kampfly
- Antall seter: 1
- Ulike versjoner: F35A, F-35B (kan lande vertikalt), F-35C (kan ta av fra kortere rullebaner) , F-35I (har israelske modifikasjoner)
- Norge har F35A
- Stealthegenskaper
- I Norge har F35 tatt over for F-16
- 52 fly: 48 operative, 4 til trening og utdannelse
- Toppfart: 1931 km/t
-
- CRC står for Control and Reporting Centre
- Luftforsvarets kontroll- og varslingssenter
- Operativt siden 1962
- Ligger inne i fjellet Høggumpen (”Gompen”)
- Underlagt 131 luftving
- Overvåker luftrommet ved hjelp av radarer og lager et luftbilde som til enhver tid er oppdatert
- Om et uidentifisert fartøy nærmer seg norsk luftrom, er det Sørreisa som varsler slik at en videre avgjørelse kan tas