Han leder en liten besetning som utretter mye
Kristian har to ulike brytere: én for skarpe miner, og én for redningsaksjoner. Uansett hva han leter etter, gjør han det på akkurat samme måte.
At Kristian Nikolaisen skulle ende opp i Forsvaret, overrasket ingen. Men at Sjøforsvaret skulle bli stedet for bardudølen, hadde få forutsett. Farens jobb på Setermoen leir har preget hele oppveksten hans, og sammen med søsteren har han brukt mange timer i CV90, MB og pansrede kjøretøy på Setermoen tekniske verksted.
På videregående var radar og elektronikk Kristians store interesse, og befalsskole på Kjevik ble et naturlig valg for veien videre. Etter noen år i Luftforsvaret søkte han seg inn på elektronikk og data på Sjøkrigsskolen.
– Fra å vokse opp i Hæren, videre til luft og sjø har pappa spøkt litt med, han syntes det var litt miserabelt å gå først til ballongkorpset så over til vannverket, ler kapteinløytnanten.
Tungt ansvar
Interesse og tilfeldigheter har gjort at Kristian i dag har blitt skipssjef på KNM «Hinnøy». En skipssjef har som oftest navigatørbakgrunn, som gjør at de kan seile skuta.
Med våpenteknisk bakgrunn kan ikke Kristian styre skuta, men sammen med kyndige kolleger får KNM «Hinnøy» likevel løst oppdragene sine. Foto: Fredrik Nydahl Det er ikke god plass om bord på et minejaktfartøy, og besetningen får et tett bånd. Foto: Nora Paulsen Skjerdingstad Kulturen og samholdet i minerydderstyrken gjorde at Kristian ville jobbe om bord. Foto: Fredrik Nydahl
Når KNM «Hinnøy» er ute og seiler, er Kristian avhengig av kolleger og andre sjefer som kan komme om bord og heise sin kommando. Det å dele på ansvaret synes kapteinløytnanten går fint.
– Det er litt spesielt at jeg bare har administrativ kommando, men jeg er fortsatt skipssjef, og det er en rolle jeg forsøker å forvalte med ydmykhet og respekt. Det er et tungt ansvar å ha en besetning på 40 mennesker om bord.
Kameratskapet er viktigst
Som minerydder er KNM «Hinnøy»s hovedoppgave å holde havbunnen fri for miner, både i fred og krigstid. I krig må minerydderne sørge for at allierte forsterkninger kan seile trygt inn til norske havner.
Besetningen og kulturen om bord på minerydderne var grunnen til at kapteinløytnanten søkte til miljøet. Man er en liten besetning, blir godt kjent og bor litt oppå hverandre når man er på sjøen.

om bord som har gjort mest inntrykk på meg, det å få seile er det beste jeg gjør. Når jeg snakker med de gamle skipssjefene og sjøulkene om hva de husker best fra Sjøforsvaret, sier de også tida på sjøen og kameratskapet.
Del av en liten elite
Kameratskapet tar Kristian med seg samme hvilket fartøy han seiler med. Han er til og med del av en liten elite som har mottatt medalje fra Russland «For utvist kameratskap i redningens navn».
I oktober 2017 styrter et helikopter på Svalbard. Kristian blir bedt om å bidra i leteaksjonen, og på under ett døgn har han reist fra Bergen til Longyearbyen og er klar for å søke etter de åtte omkomne.
Om bord på KV «Barentshav» hjelper Kristian til i søket etter de åtte savnede. Foto: Jakob Østheim Russlands ambassadør til Norge, Teimuraz Otarovitsj Ramishvili, tok i mot Kristian, orlogskaptein Arild Vangen og orlogskaptein Helge Telle på den russiske ambassaden i Oslo august 2018. Foto: Torbjørn Kjosvold Da Kristian fikk invitasjonen fra den russiske ambassaden, trodde han først det var en spøk, og spurte sjefsmesteren i Sjøforsvaret om noen tullet med ham. Foto: Torbjørn Kjosvold
For å søke etter både mennesker og miner bruker minerydderne HUGIN-systemet. Dette er en autonom undervannsfarkost, en sonar de slipper ned i vannet som danner et bilde av havbunnen. Litt som et ekkolodd man bruker når man fisker, bare enda mer avansert.
Kristian kan fortelle den hvor den skal starte søket, området den skal dekke og hvor den skal komme tilbake til fartøyet når den har søkt. Data kommer inn til besetningen og de kan velge om de vil undersøke noen områder nærmere.
Kjenner arbeidet på kroppen
Også høsten 2020 deltar kapteinløytnanten i en leteaksjon, denne gangen med eget fartøy og egen besetning. Det at KNM «Hinnøy» satte av tid til å seile til Aurland for å søke, gjorde at lokallederen i Røde Kors begynte å gråte da han så det gråmalte fartøyet seile inn gjennom fjorden.
– I en redningsaksjon kommer vi litt utenfra, og for mange er det vanskelig å sette seg inn i det. Alle som har mistet noen og kjent på håpløsheten med å lete etter noen, og tapet etter en nær og kjær, kjenner det på kroppen.
På Svalbard fant de en av de åtte omkomne, og i Aurland reiste de tomhendte tilbake. Det eneste Kristian er sikker på, er at den antatt omkomne, Christoffer, ikke ligger i området de har søkt.
KNM «Hinnøy» fikk en hjertevarm velkomst av lokalbefolkningen da de seilte inn i Aurlandsfjorden for å søke etter Christoffer, forteller skipssjefen. Foto: Jonas Selim Besetningen markerte Forsvarets minnedag i Flåm, innerst i Aurlandsfjorden. Foto: KNM «Hinnøy» KNM «Hinnøy» er ett av to minejaktfartøy, og en av Sjøforsvarets fire mineryddere. Foto: Fredrik Nydahl
– Det er litt tosidig å søke etter antatt omkomne. Brutalt ærlig så håper vi at vi ikke finner noe, fordi de færreste ønsker å se døden slik den så brutalt kan oppleves. Samtidig håper vi også at vi finner noe, for hadde vi vært på den andre siden hadde det betydd så utrolig mye å få bekreftet hvor den savnede ligger.
To ulike brytere
I to døgn søkte KNM «Hinnøy», de dypeste søkene gikk på rundt 420 meter under overflaten. Sakte, men sikkert, bygget HUGIN et bilde av havbunnen for Kristian, besetningen og lokalsamfunnet.
Det å kunne bidra i det sivile samfunnet beskriver skipssjefen som fantastisk og viktig. Selv om besetningen hans er liten, utgjør de en stor forskjell for de pårørende. Takknemligheten de opplever fra andre setter Kristian utrolig stor pris på.

er det jo bare en jobb, det er dette vi kan og driver med. Om vi ser etter miner eller mennesker, så er det samme metode.
Metoden er lik, men Kristian beskriver at det er to ulike brytere som skrur seg på. En bryter for skarpe miner, og en bryter for antatt omkomne. De er to ulike mentale forberedelser for hva besetningen kan forvente i fredstid, en der de søker etter objekter og en annen der de søker etter mennesker.
Uansett hvilken bryter Kristian har skrudd på, er det han og minerydderstyrken som sørger for at havet vårt er trygt for alle.