Telemark bataljon gjennomfører beredskaps øvelese på Rena og i Oslo.

Når alarmen går

For at over 500 soldater skal kunne være klare til å støtte sivilsamfunnet om nødvendig, kreves det mye logistikk og planlegging. En taktisk forflytning til hovedstaden er en omfattende operasjon i seg selv.

Telemark bataljon gjennomfører beredskaps øvelese på Rena og i Oslo.

Det er alltid alvor når alarmen går på Rena, uavhengig om det er øvelse eller ikke. Handlemåten skal være den samme.  

– Det handler om trening, forberedelser, en helt spesiell mentalitet, og å være gripbar til enhver tid, forklarer sjefen for Telemark bataljon, Eskild Walnum. 

Kort reaksjonstid

I fjerde etasje på Ormen lange, Telemark bataljons hovedkvarter, henger det bilder fra 25 år med operasjoner innenlands og utenlands. Kart over operasjonsområder i Afghanistan, hilsener fra militære styrker fra hele verden som takker for et godt samarbeid, og ikke minst: bilder av falne soldater som aldri skal bli glemt, og som alltid skal minne om yrkets alvor.

Det er foreløpig stille i gangene når klokken har passert 18.00. Christian er vakt på i operasjonsrommet (OPS) denne ettermiddagen. I løpet av minutter får alle tjenestegjørende ved Task Force Telemark bataljon (TF TMBN) varsel om at øvelsen er i gang.

Trusler har blitt rettet mot hovedstaden, og mot militære installasjoner på Østlandet. Nå må bataljonen samle ledelsen, få kontroll på tilgjengelig personell og materiell, mens de venter på føringer fra Nasjonalt landoperasjonssenter (NLS) på Bardufoss. Det er de som leder og koordinerer Hærens styrker i Norge.

En av de første som er på plass, er bataljonssjef og oberstløytnant Eskild Walnum. For litt over 10 minutter siden ble han ferdig med middagen. Kort tid etterpå fyller bygget seg opp. De aller fleste har allerede utstyret klart.

Telemark bataljon gjennomfører beredskaps øvelese på Rena og i Oslo.

– Beredskap oppnår man når man er godt trent, og har mentalt overskudd til å takle det ukjente som dukker opp. Deretter er det viktig å ha materiellet på stell. Vi må ha fylt drivstoff på kjøretøy, ha maten klar, og ha ammunisjonen tilgjengelig. På den måten kommer vi oss av gårde på kort tid, forteller Eskild.

Klokken nærmer seg midnatt, og bataljonsstridsgruppen befinner seg på Rødsmoen, det store skyte- og øvingsfeltet utenfor Rena leir. Det er ikke bare hundrevis av soldater med personlig materiell som forflyttes, men også tunge kampvogner, stridsvogner, pansrede bergingsvogner og pansrede terrengkjøretøy. Hele gruppen er spredt utover, slik at de sikrer seg selv, samtidig som de ikke utgjør ett, samlet mål for en eventuell fiende.

Telemark bataljon gjennomfører beredskaps øvelese på Rena og i Oslo.

Eskild og bataljonsstaben hans får mer informasjon om situasjonen i Oslo. De får etterretning om at flere bygninger i Oslo allerede har blitt befestet av en bevæpnet militsgruppe. Eskild bestemmer seg for å sende Mekanisert infanterikompani 4, med støtte fra skarpskyttere og ingeniører for å ta kontroll på en større bygningsmasse på Sinsen. Kompaniet setter i marsj mot Oslo.

Telemark bataljon gjennomfører beredskaps øvelese på Rena og i Oslo.

Oslo er i ferd med lysne opp, denne novembermorgenen. 130 soldater med våpen, stiger, slegger og tungvester er samlet på militært område på Linderud, bare noen få kilometer fra Sinsen. Kompanisjefen samler soldatene og gir dem en ordre på hvordan bygget skal angripes – hvem som skal gjøre hva, og hvordan de planlegger de planlegger å gjennomføre operasjonen.  

Telemark bataljon gjennomfører beredskaps øvelese på Rena og i Oslo.

– Vi får trent på å forflytte oss til et nytt operasjonsområde med mye trafikk, mange bygg som er tett på, og ikke minst mange sivile aktører. Vi må tenke litt annerledes når vi er i et urbant miljø, sier bataljonssjefen.

Det tar styrken cirka tre timer å gjennomføre operasjonen på Sinsen. Målet for øvelsen er nådd, og selv om det er noe «rusk i maskineriet», tar Eskild det som viktig og god læring for bataljonen, som hver dag står på beredskap for Norge.

Telemark bataljon gjennomfører beredskaps øvelese på Rena og i Oslo.
– Beredskap oppnår man når man er godt trent og har mentalt overskudd til å takle det ukjente.

Task Force Telemark bataljon (TF TMBN)

Task Force Telemark bataljon (TF TMBN) Hærens hurtige reaksjonsstyrke. Den består av Telemark bataljon, men også kompanier fra Ingeniørbataljonen, Sanitetsbataljonen, Stridstrenbataljonen, Artilleribataljonen og Forsvarets militærpolitiavdeling.

I 2019 var TF TMBN på beredskap som del av NATOs Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Med jevne mellomrom stiller Forsvaret et bidrag til NATOs kollektive forsvar. På kort varsel skal flere tusen soldater med personell kunne forflyttes over lange avstander.