Forsvarspodden_banner_clean

Forsvarspodden

En ny podkast-serie fra Forsvaret.

Episode 14: FFI: – Norge har ikke et tilstrekkelig forsvar

– Norge har ikke et tilstrekkelig forsvar, det sa Forsvarets Forskningsinstitutt da de la frem Forsvarsanalysen 2023 tidligere denne uken.

Hva er det Forsvaret mangler? Og hvordan skal vi få et tilstrekkelig forsvar? Hør intervju med forskningsdirektør i FFI, Espen Skjelland, og forsvarssjef Eirik Kristoffersen i dagens episode av Forsvarspodden.

Hør episode 14:

Episode 13: Lasergevær og gudepistol - høyteknologisk øving

Med et avansert lasersystem kan soldatene trene så realistisk som overhodet mulig uten å skyte med skarpt. Sensorer registrerer om du blir skutt og om du trenger medisinsk behandling. Systemet har gjort treningen så ekte av flere mener den har reddet liv.

Hør episode 13:

Episode 12: Joint Viking - 20 000 soldater øver i Nord-Norge

Akkurat nå øver 20 000 soldater fra Norge og ni allierte land i Nord-Norge. Joint Viking-øvelsen tar utgangspunkt i NATOs artikkel 5 og er den største norske øvelsen i 2023. Hva er egentlig artikkel 5? Hvorfor skal våre allierte trene i Nord-Norge?

Hør episode 12:

Episode 11: Ubåter - Et av våre mest slagkraftige våpen

Ubåter er et av våre mest slagkraftige våpen. Ubåtene våre kan gjemme seg under havoverflaten i opptil 40 døgn og dermed være en skjult trussel for de som vil utfordre norsk suverenitet. Hva gjør egentlig en ubåt? Og hvorfor er de et av våre aller viktigste våpen? Hør intervju med sjef for ubåttjenesten Øystein Valland og bli med på ubåt sjefskurs ombord i en av ubåtene våre i dagens episode av Forsvarspodden.

Hør episode 11:

Episode 10: Ett år med krig i Europa. Finnes det lover og regler for en krig?

I dag er det ett år siden Russland invaderte Ukraina og det brøt ut krig i Europa. Finnes det lover og regler i noe så brutalt som krig? Har man lov til å drepe i krig, og i så fall hvem har man lov til å drepe?

Hør episode 10:

Episode 9: (EKSTRA) Nytt jordskjelv i Tyrkia - Forsvaret evakuerer skadde

Forsvaret er på plass i Tyrkia med et Hercules transportfly for å evakuere skadde etter jordskjelvet. Mandag kveld kom et nytt jordskjelv og Forsvaret måtte evakuere et helt sykehus som stod i fare for å kollapse.

Hør episode 9:

Episode 8: Norsk-ukrainsk nettsamarbeid gir påfyll av soldater i Ukraina

Ukraina har store tap i krigen og er avhengig av å fylle på med nye soldater. Skolen har blitt et mål for russerne, men gjennom nettløsninger og videoundervisning har Ukraina kunnet fortsette soldatutdanningen, med god hjelp fra Norge og Forsvarets Høgskole.

Hør episode 8:

Episode 7: EKSTRA - Etterretningstjenesten om trusler mot Norge

EKSTRA: Mandag 13. februar ble etterretningstjenestens rapport om de største truslene mot Norge lagt frem. Ifølge Fokus-rapporten er det Russland og Kina som truer norsk sikkerhet i dag. Hør fra pressekonferansen og intervju med hovedlærer i etterretning ved Forsvarets Høgskole, Tom Røseth.

Hør episode 7:

Episode 6: Norske kampfly forsvarer luftrommet over Island

Fire norske F-35 kampfly er på Island for å overvåke og passe på luftrommet over Island. Hvorfor skal norske fly passe på Island? Og hvorfor har ikke Island et eget forsvar? Møt noen av de som er på den gamle Nato-basen på Keflavik og hør intervju med Islands utenriksminister om oppdraget.

Hør episode 6:

Episode 5: Gamle våpen avgjørende i moderne krig

I krigen i Ukraina er det artilleri som tar desidert flest liv. Hvordan kan et så gammeldags våpen være avgjørende i moderne krigføring?

Hør episode 5:

Episode 4: Nordområdene - storpolitikk på dørterskelen

Nordområdene har alltid vært viktige for Norge og Russland. De siste årene er det flere som har meldt sin interesse for å være tilstede i nord. Det handler om rike naturressurser og sikkerhetspolitiske interesser. 

Hvorfor er nordområdene så viktige for så mange? Og hvilken rolle spiller Norge oppi dette? 

Hør episode 4:

Episode 3: Slik foregikk pågripelsen av den russiske avhopperen

Natt til fredag 13. januar løper en mann over den islagte Pasvikelva i Finnmark, og krysser den norsk-russiske grensa ulovlig.

Hva skjedde da alarmen gikk på Pasvik grensestasjon, og vernepliktige grensejegere måtte rykke ut og pågripe en russer, som senere viste seg å tilhøre den beryktede Wagner-gruppen?

Hør episode 3:

Episode 2: Norge tar over Natos minerydderstyrke

Fra og med i dag tar Norge over Natos minerydderstyrke i Nord-Europa.

I et halvt år skal Norge lede arbeidet med å lete etter miner, men hva går egentlig oppdraget ut på?

Leter vi etter gamle miner fra verdenskrigene eller er mineryddingen knyttet til krigen i Ukraina?

Hør episode 2:

Episode 1: Kan vinterkulden avgjøre krigen?

Vinter og kulde kan bli avgjørende for krigen i Ukraina. I denne episoden intervjuer vi både ekspert på forebygging av kulde- og frostskader, Hilde Kristin Teien, og oberstløytnant Geir Hågen Karlsen om hvordan vinteren vil påvirke kamphandlingene i Ukraina.

Hør episode 1:

Sesong 1

 1. 2022 har vært et dramatisk år. Det har brutt ut krig i Europa, den militære beredskapen i Norge har økt og Forsvaret har fått en rekke varslingssaker.

  I løpet av året har vi opplevd at norske olje- og gassanlegg voktes av væpnede soldater. Vi har fått nye patruljefly, kystvaktfartøy og lastevogner.

  Norge har støttet Ukraina med både våpen og opplæring.

  I denne episoden oppsummerer vi året i Forsvaret.

  Hør episode 13:

 2. 2022 har vært et dramatisk år. Det har brutt ut krig i Europa, den militære beredskapen i Norge har økt og Forsvaret har fått en rekke varslingssaker.

  I løpet av året har vi opplevd at norske olje- og gassanlegg voktes av væpnede soldater. Vi har fått nye patruljefly, kystvaktfartøy og lastevogner.

  Norge har støttet Ukraina med både våpen og opplæring.

  I denne episoden oppsummerer vi året i Forsvaret.

  Hør episode 12:

 3. De russiske ubåtene med atomvåpen er stasjonert bare noen mil fra grensen til Norge. Helt siden den kalde krigen har de myteomspunnede ubåtene blitt jaktet på av Norge og Vesten. Hvorfor er disse ubåtene så viktige og hvorfor seiler de russiske atomubåtene i farvannet utenfor Norge?

  Hør episode 11:

 4. Russland driver massiv påvirkning gjennom blant annet sosiale medier. Hvordan foregår denne påvirkningen og hva kan vi gjøre for å beskytte oss mot strømmen av falsk informasjon fra russerne?

  Hør intervju med Eskil Grendahl Sivertsen som er Spesialrådgiver på Forsvarets forskningsinstitutt.

  Hør episode 10:

  • Spotify
  • Apple podkast
 5. 60 000 ungdommer skal nå svare på egenerklæringsskjemaet fra Forsvaret, som brukes for å avgjøre hvem som skal på sesjon. Her får de spørsmål om alt fra motivasjon til psykisk helse og rusbruk. Hvordan brukes informasjonen fra 17-åringene? Og hvem er det Forsvaret vil ha inn i førstegangstjeneste?

  Hør episode 9:

 6. I dag kom rapporten fra konsulentselskapet PwC om varslingssystemet i Forsvaret. Hva sier rapporten om hvordan Forsvaret har håndtert varslingene? Hva må Forsvaret gjøre for å unngå lignende situasjoner i fremtiden? Hør forsvarssjef Eirik Kristoffersen om varslingsrapporten.

  Hør episode 8:

 7. Russiske styrker har trukket seg ut av Kherson til den andre siden av elven Dnipro. Hvordan skal vi forstå den russiske tilbaketrekningen og hvorfor er Dnipro-elven så viktig i krigen? Oberstløytnant Palle Ydstebø forklarer situasjonen i og rundt Kherson.

  Hør episode 7:

 8. Hver uke evakuerer Forsvaret, sammen med SAS, hardt skadde ukrainere fra krigen. I et ombygd passasjerfly transporteres ukrainere til sykehus i Europa. Norge er et av landene som har evakuert flest skadde ukrainere siden krigen startet.

  Hvordan er det å jobbe ombord på disse flyvningene? Hvilket inntrykk sitter man igjen med etter et slikt oppdrag?

  Hør episode 6:

 9. Hvordan er det å trene opp sivile ukrainere som skal rett ut å kjempe i krigen? På bare fem uker skal norske soldater fra Telemark Bataljon og Brigade Nord trene opp ukrainere i det som heter Operasjon Interflex. Hva tenker de norske instruktørene om at ukrainerne snart skal krige mot russerne? Hvorfor har Norge tatt på seg dette oppdraget?

  Hør episode 5:

 10. På grunn av den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa på flere tiår, bestemte regjeringen 31. oktober at Forsvaret skal heve sin beredskap og gå over til en ny fase i sitt planverk.

  Hva innebærer denne nye fasen – og hvordan vil nordmenn merke endringen? Forsvarssjef Eirik Kristoffersen forklarer den økte beredskapen. Hør ekstraepisoden i lenkene under:

  Hør episode 4:

 11. Væpnede vakter står vakt ved gass- og oljeanleggene på Mongstad og Kolsnes. Assisterende PST-sjef Hedvig Moe sier at sabotasjetrusselen mot Norge er større etter at krigen brøt ut. Hvorfor er soldatene bevæpnet? Hva er det de ser etter? Og hvorfor er det Heimevernet som har fått oppdraget? Hør ny episode av Forsvarspodden.

  Hør episode 3:

 12. Hva skiller grensen vår mot Russland fra grensene mot Sverige og Finland? I denne episoden av Forsvarspodden snakker vi med sjef for grensenvakten Michael Rozmara om arbeidet ved den norsk-russiske grensen. Har krigen i Ukraina skapt en ny situasjon for grensevakten? Hva betyr det at grensen til Russland er åpen?

  Hør episode 2:

 13. Det er krig i Ukraina og Norge og vesten donerer store mengder våpen og bistand til ukrainerne. Hvilken type våpen er det snakk om og ser man igjen de norske donasjonene i Ukraina? Oberstløytnant Palle Ydstebø svarer på spørsmål om norsk hjelp til Ukraina i første episode av Forsvarspodden.

  Hør episode 1: