Forsvarspodden_banner_clean

Forsvarspodden

En ny podkast-serie fra Forsvaret.

 

Episode 9: 60 000 fikk e-post fra Forsvaret - hør hvorfor

60 000 ungdommer skal nå svare på egenerklæringsskjemaet fra Forsvaret, som brukes for å avgjøre hvem som skal på sesjon. Her får de spørsmål om alt fra motivasjon til psykisk helse og rusbruk. Hvordan brukes informasjonen fra 17-åringene? Og hvem er det Forsvaret vil ha inn i førstegangstjeneste?

Hør episode 9:

Episode 8 (EKSTRA): Rapport om varslingssaker i Forsvaret

I dag kom rapporten fra konsulentselskapet PwC om varslingssystemet i Forsvaret. Hva sier rapporten om hvordan Forsvaret har håndtert varslingene? Hva må Forsvaret gjøre for å unngå lignende situasjoner i fremtiden? Hør forsvarssjef Eirik Kristoffersen om varslingsrapporten.

Hør episode 8:

Episode 7: Russisk tilbaketrekning - den viktige Dnipro-elva

Russiske styrker har trukket seg ut av Kherson til den andre siden av elven Dnipro. Hvordan skal vi forstå den russiske tilbaketrekningen og hvorfor er Dnipro-elven så viktig i krigen? Oberstløytnant Palle Ydstebø forklarer situasjonen i og rundt Kherson.

Hør episode 7:

 

Episode 6: Evakuering av krigsskadde ukrainere

Hver uke evakuerer Forsvaret, sammen med SAS, hardt skadde ukrainere fra krigen. I et ombygd passasjerfly transporteres ukrainere til sykehus i Europa. Norge er et av landene som har evakuert flest skadde ukrainere siden krigen startet.

Hvordan er det å jobbe ombord på disse flyvningene? Hvilket inntrykk sitter man igjen med etter et slikt oppdrag?

Hør episode 6:

Episode 5: Operasjon Interflex

Hvordan er det å trene opp sivile ukrainere som skal rett ut å kjempe i krigen? På bare fem uker skal norske soldater fra Telemark Bataljon og Brigade Nord trene opp ukrainere i det som heter Operasjon Interflex. Hva tenker de norske instruktørene om at ukrainerne snart skal krige mot russerne? Hvorfor har Norge tatt på seg dette oppdraget?

Hør episode 5:

Episode 4 (EKSTRA): Forsvarssjefen om økt beredskap

På grunn av den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa på flere tiår, bestemte regjeringen 31. oktober at Forsvaret skal heve sin beredskap og gå over til en ny fase i sitt planverk.

Hva innebærer denne nye fasen – og hvordan vil nordmenn merke endringen? Forsvarssjef Eirik Kristoffersen forklarer den økte beredskapen. Hør ekstraepisoden i lenkene under:

Hør episode 4:

Episode 3: Væpnede soldater holder vakt ved norske olje- og gassanlegg

Væpnede vakter står vakt ved gass- og oljeanleggene på Mongstad og Kolsnes. Assisterende PST-sjef Hedvig Moe sier at sabotasjetrusselen mot Norge er større etter at krigen brøt ut. Hvorfor er soldatene bevæpnet? Hva er det de ser etter? Og hvorfor er det Heimevernet som har fått oppdraget? Hør ny episode av Forsvarspodden.

Hør episode 3:

Episode 2: Hva skjer på grensen til Russland?

Hva skiller grensen vår mot Russland fra grensene mot Sverige og Finland? I denne episoden av Forsvarspodden snakker vi med sjef for grensenvakten Michael Rozmara om arbeidet ved den norsk-russiske grensen. Har krigen i Ukraina skapt en ny situasjon for grensevakten? Hva betyr det at grensen til Russland er åpen?

Hør episode 2:

Episode 1: Palle Ydstebø om norsk militær støtte til Ukraina

Det er krig i Ukraina og Norge og vesten donerer store mengder våpen og bistand til ukrainerne. Hvilken type våpen er det snakk om og ser man igjen de norske donasjonene i Ukraina? Oberstløytnant Palle Ydstebø svarer på spørsmål om norsk hjelp til Ukraina i første episode av Forsvarspodden.

Hør episode 1: