Contested Ukraine - toppbilde prosjektside

Striden om Ukraina: Militær-patriotisme, russisk påvirkning og implikasjoner for europeisk sikkerhet

Prosjektperiode
1. des 2021 -
31. des 2025
Prosjekteier
Forsvarets høgskole
Prosjektleder
Bækken, Håvard
Avdeling
Stabsskolen
Emneord
Finansiering
Norges forskningsråd

Siden 2014 har Ukrainas uavhengighet blitt utfordret både av Russland og opprørsstyrker, på Krym og i regionen kjent som Donbas.

I prosjektet «Contested Ukraine» viser vi at denne utfordringen ikke kun er militær. Det er en pågående kamp for befolkningens politiske holdninger og følelse av tilhørighet.

Både i de okkuperte områdene og ellers i Ukraina revurderer enkeltindivider sine relasjoner til den ukrainske stat, til Russland og til Europa. For å utnytte denne situasjonen til sin egen fordel, benytter Russland en kombinasjon av virkemidler. Samtidig promoterer opprørsledere i det okkuperte Donbas nye ideer om nasjonalitet og tilhørighet for å konsolidere egen makt. Denne kampen om identitet mener vi fører til sikkerhetsmessige og politiske konsekvenser for Europa.

Vårt mål i prosjektet er å:

1) studere de såkalte «militærpatriotiske klubbene» primært i det okkuperte Donbas-området og analysere deres rolle i konflikten og deres relasjon til Russland;

2) Fastslå hvilke virkemidler Russland benytter for å endre det ukrainske samfunnet og hvordan Ukraina håndterer denne utfordringen; og

3) vurdere konsekvensene av denne utviklingen for europeisk sikkerhet. Hvilke lærdommer kan vi trekke av konflikten i Ukraina?

Deltakerne i prosjektet skal studere det politiske fotavtrykket til russiske aktører i det ukrainske samfunnet, både innenfor og utenfor okkuperte områder. Slik søker vi å bedre forstå strategier rettet spesifikt mot det ukrainske samfunnet.

På et mer generelt plan ønsker vi å forstå Russlands oppførsel ovenfor samfunn det er i konflikt med, og hvilke konsekvenser det medfører. Vi vil utforske Russlands fotavtrykk på lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt nivå, og se etter fellestrekk. Gjennom denne metoden søker vi å utvide vår forståelse av russiske virkemidler.

Mye av prosjektets data vil bli samlet inn gjennom digitale og fysiske feltarbeid i den okkuperte delen av Donbas og ekspert intervjuer i øvrige Ukraina.

  1. Håvard Bækken forsker IFS

    Håvard Bækken

    Seniorforsker

    Gjelsten Trude M., ansattbilde_Trude Marielle Gjels

    Trude Marielle Gjelsten

    Vitenskapelig ass

    flemming-splidsboel-hansen

    Flemming Splidsboel Hansen

    Senior Researcher, Danish Institute for International Studies

    Onuch

    Ola Onuch

    Senior Lecturer, The University of Manchester

    Røset, Tom

    Tom Røseth

    Hovedlærer i etterretning
    Førsteamanuensis

    Sæther, Tobias_4

    Tobias Sæther

    Forsker

    Tsurko

    Yurii Tsurko

    Senior Instructor, The National Defence University of Ukraine

    Wilson

    Andrew Wilson

    Professor, University College of London

    csm_Sabine_von_Loewis_klein_6d10dbd4f9

    Sabine von Löwis

    Head of Research Cluster, The Centre for East European and International Studies (ZOiS)