Drone_008

Dronesoldat

Dronesoldater jobber med klargjøring og vedlikehold av droner som benyttes som mål for alt av antiluftkapasiteter i Forsvaret, for eksempel kampfly. Dronesoldatene betjener katapult og annet bakkeutstyr i forbindelse med flyvning av måldroner.

Varighet
12 måneder
Tjenestesteder
Avdeling
Luftforsvaret
Rygge flystasjon
Bakgrunn
Ingen
Innrykk
Januar og juli
Antall stillinger
1-10

Krav til tjenesten

For å kunne tjenestegjøre som dronesoldat er det ønskelig at du har teknisk, automasjon eller mekanisk bakgrunn. Du må ha førerkort klasse B. Det vil også være en fordel med interesse for modellfly.

 1. Tjenestehverdag

  Dronetjenesten stiller med drone som blir skutt ned av missilene under skarpskytingen under øvelse sølvpil på Andøya

  Droner er Forsvarets betegnelse på ubemannede fly som benyttes til skytemål for alt av antiluft kapasiteter i Forsvaret.

  Dronetjenesten benytter flere ulike droner. Den tyngste og største dronen flyr i opp mot 8000 meter og flyr i hastigheter opp mot 390 knop, veier rundt 100 kg og har to jet motorer. I tillegg benyttes noen mindre og lettere droner, disse benyttes i mindre grad da de er skala 1:7 i forhold til virkelige kampfly, med en hastighet på 100 knop. Dronene kan utstyres med ulik nyttelast avhengig av hvilket system som gjennomfører skarpskyting.

  Arbeidsdagen varer fra 07:30 til 15:30 og du får vanligvis fri i helgene. På oppdrag er dagene lengre og du må påregne å arbeide i helgene.

  Til vanlig arbeider du på verkstedet på Rygge. Her vil du drive med klargjøring og vedlikehold av droner og bakkeutstyr. Mye av tiden vil også gå med til repetisjonstrening da dronesoldatene har krav til månedlig repetisjonstrening på bakkeutstyr og droner.

  I løpet av førstegangstjenesten vil du være mye på oppdrag/reise. På oppdragene har dronesoldatene ansvar for å gjennomføre sjekklister og klargjørings prosedyrer på dronene før de skal fly. Soldatene setter opp antenner og ulikt bakkeutstyr. Under flyvning opererer dronesoldatene katapulter og bakkeutstyr.

 2. På sesjon må du oppgi at du ønsker å bli Dronesoldat i Luftforsvaret. Da blir du forhåpentligvis innkalt til Luftforsvaret og søker på stillingen som dronesoldat underveis i rekruttperioden. Ved rangering av dine tjenesteønsker bør du sette dronetjenesten høyt på prioriteringslisten, da det er relativt få plasser til denne tjenesten.

 3. Etter førstegangstjenesten har du muligheter for å bli ansatt som spesialist i den avdelingen eller Forsvarsgrenen du har tjenestegjort i. Si fra til befalet ditt hvis du ønsker å jobbe i avdelingen, eller ser etter andre stillinger i Forsvaret. Du kan også søke utdanninger i Forsvaret.