2017-10-12 JS-8775

Operasjonssoldat, IM og MIF

I stillingen som operasjonssoldat er en av dine oppgaver å overvåke Norges interesseområde. Flyoperasjonssoldater assisterer daglig drift av flystasjoner.

Varighet
12 måneder
Avdeling
Hæren
Luftforsvaret
Sjøforsvaret
Sambandsbataljonen
Ørland flystasjon
Rygge flystasjon
Stasjonsgruppe Gardermoen
Bardufoss flystasjon
Forsvarets operative hovedkvarter
Stridstrenbataljonen
Bakgrunn
Ingen
Innrykk
Januar, april, juli og september
Antall stillinger
10+

Krav til tjenesten

For å kunne få tjeneste som enten information management (IM) meldingsoperatør (MIF) eller operasjonssoldat, må du ha gode engelskkunnskaper, plettfri vandel og kunne bli sikkerhetsklarert. I tillegg er det en fordel om du har gode datakunnskaper. For å bli flyoperasjonssoldat i Luftforsvaret må du ha Førerkort klasse B.

Soldater og befal jobber tett sammen i team, du må like å jobbe tett på andre mennesker. Du må også kunne jobbe en del selvstendig og ta egne vurderinger.

  1. Tjenestehverdag

    Operasjonssoldat

    Som operasjonssoldat er din primæroppgave å holde oversikt over situasjonsbildet som påvirker Forsvaret. Det gjøres ved å samle inn informasjon fra forsvarets avdelinger, eller ulike sivile aktører, om eksempelvis hendelser. Informasjonen vil være avgjørende for at Forsvaret skal ta riktige beslutninger. 

    Du hjelper avdelingen din med den daglige driften av operasjonsrommet du jobber i. Blant annet innebærer det å overvåke informasjon som går inn og ut av operasjonsrommet. Du vil også bidra til å lære opp nytt personell når de ankommer avdelingen. Under øvelser vil du inngå i et vaktlag der du blant annet vil være vakt på samband.

    De aller fleste som blir operasjonssoldater vil ha turnustjeneste. Lengden på turnus kan variere fra avdeling til avdeling.

    Som flyoperasjonssoldat vil din oppgave være å holde oversikt over pågående flyoperasjoner samt assistere dine overordnede i daglige gjøremål. Hverdagen går ut på å assistere daglig drift av operasjonsrommet. Det inkluderer også bruk av kommunikasjonsmidler, planleggingsverktøy og datasystemer. ​I operasjonsrommet har man til en hver tid oversikt over planlagte og pågående flyoperasjoner. Du bistår vakthavende operasjonsoffiser med blant annet oppfølging av flybevegelser. ​​

    De aller fleste som blir flyoperasjonssoldater vil ha turnustjeneste. Lengden på turnus kan variere fra avdeling til avdeling.

    Information management

    IM-soldaten tilrettelegger for operativ informasjonsstyring ved å systematisere, presentere og visualisere operative data. I tillegg sørger du for tilfredsstillende overvåking av intern og ekstern informasjonsflyt og informasjonsdeling. Arbeidsdagen er preget av daglige rutiner som må gjennomføres, men også av inntrufne hendelser som «setter fyr» på operasjonsrommet. Du har en sentral oppgave dersom dette skulle skje. Stillingen er viktig for at den daglige driften av avdelingen utføres på en tilfredsstillende måte. Du må være systematisk, ha god teknisk forståelse og takle høyt arbeidstempo. Til gjengjeld får du mye tillit, god erfaring i informasjonsbehandling og datasystemer, samt god innsikt i hvordan Forsvaret fungerer i toppsjiktet. IM er et lite team bestående av 4 befal og ca. 5 soldater som jobber tett sammen. Av den grunn setter avdelingen pris på soldater som er selvdrevne og mestrer lagarbeid. ​

    Opplæring

    Utdanningen skjer på avdeling og består av 4 ukers obligatorisk opplæring der både befal og soldater bistår i opplæringen. Etter 4 uker skal du gjennom en eksamen som må bestås. Etter tjenesten sitter du igjen med kompetanse innenfor utvikling av web-baserte løsninger. Du får erfaring med webløsningen Microsoft SharePoint og innsikt i gjennomføring av fellesoperative operasjoner. Du sitter igjen med kompetanse fra fagfeltet Information Management, og erfaring fra stabstjeneste ved et operativt hovedkvarter. 

    Meldingsoperatør

    Tjenesten som MIF-soldat vil variere litt avhengig av hvor du skal tjenestegjøre. Viktige oppgaver er å overvåke det elektroniske systemet og følge opp meldinger elektronisk eller manuelt. Det kan også være andre oppgaver som for eksempel å arkivere, stemple, kopiere, makulere, fordele meldinger og budtjeneste. Enkelte avdelinger har turnustjeneste (24 timers drift 365 dager i året). Det vil si at du jobber dag, kveld eller natt. Som regel får du da en lengre periode fri mellom turnusene. Andre avdelinger har det som kalles for dagtjeneste (07.30–15.30). Da har du fri hver kveld og hver helg. Under større militære øvelser må du regne med å jobbe mer enn vanlig dagtid. Når det er lite å gjøre på vakt kan du bruke tiden til videreutdanning eller ta opp igjen fag. I troppen får du undervisning i soldatferdigheter gjennom resten av førstegangstjenesten. Det er obligatorisk med fysisk trening i forbindelse med tjenesten.

    Om du får stilling som MIF-soldat undervises du praktisk og teoretisk i en periode på 8 dager ved Luftforsvarets skolesenter på Kjevik. Utdanningen forbereder deg på å jobbe i et sambandssenter.

  2. Si fra på sesjon om du ønsker å bli meldingsoperatør. Du må enten få innkalling til rekruttperiode i Luftforsvaret (Madla) eller Hærens rekruttskole på (Terningmoen). I rekruttperioden​​​ ​søker du på kurset som meldingsoperatør, Luftforsvaret gjennomfører disse kursene tre ganger i året.

    Mot slutten av rekruttskolen får du mulighet til å søke på stillingen som operasjonssoldat, flyoperasjonssoldat, information management eller meldingsoperatør.

    Det er Forsvarets behov som til slutt avgjør hvilken tjeneste du får. Du får mer informasjon om hvilke stillinger du kan søke i rekruttperioden

  3. Etter førstegangstjenesten kan det være muligheter for å bli ansatt som spesialist i den avdelingen eller Forsvarsgrenen du har tjenestegjort i. Si fra til befalet ditt hvis du ønsker å jobbe i avdelingen, eller ser etter andre stillinger i Forsvaret. Du kan også søke utdanninger i Forsvaret