20211206HST_5351

Feiret med uniform

Elevene på Kila skole i Harstad gjorde store øyne da lærer Terje Sørensen kom inn i klasserommet med heimevernsuniformen på. – Terje, er du i militæret?

Mandag 6. desember fylte Heimevernet 75 år. Dagen ble blant annet feiret med «uniform på jobben-dagen». Det er andre året på rad Heimevernet (HV) har en slik dag.

Denne mandagen kunne man i hele Norge møte uniformerte soldater blant annet på bussen, bak kassen på butikken, på treningssenteret, på studiestedet, hos frisøren eller mange andre steder som man normalt ikke ser personer med militær uniform. Dette for å vise befolkningen at Heimevernet består av 40 000 soldater som har sivile jobber eller studerer i det daglige, men som samtidig gjennom Heimevernet er en viktig del av den militære og sivile beredskapen i Norge.

Nei, han ser ikke noe skummel ut i dag. Terje er en snill lærer og ikke streng. Men han gir oss for mye lekser!

Førsteklassingene Karla Johansen Øverland og Nikolai Kleving Jørgensen

Noe av tanken bak «uniform på jobben-dagen» er å skape stolthet og anerkjennelse for HV-soldatene. Og det fikk Terje Sørensen som er lærer på Kila skole i Harstad oppleve. Elevene – og ikke minst kollegene – var synlig imponert over den grønne uniformen til Terje, som også er områdesjef for Harstad HV-område i Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt (HV-16).

– Nei, han ser ikke noe skummel ut i dag. Terje er en snill lærer og ikke streng. Men han gir oss for mye lekser, sier førsteklassingene Karla Johansen Øverland og Nikolai Kleving Jørgensen.

Terje var ikke alene med å ha HV-uniform på seg på Kila skole. Også fire andre lærere hadde gjort det samme. Det ble godt lagt merke til av blant annet kollega Susanne Iversen.

– Jeg synes det er veldig bra at HV på denne måten blir mer synlig og kan vise at vanlige folk også er en del av Forsvaret. Så er det jo alltid fint med uniform, smiler Susanne.

– «Uniform på jobben-dagen» er en kjempefin markering. Jeg bærer uniformen min med stolthet. På denne måten får vi vise fram hva HV står for. At vi er vanlige folk som kan bidra om det er krisesituasjon i landet eller at vi i fredstid, som for eksempel under leteaksjoner eller annet, også kan hjelpe til, sier Terje.

Samfunnsoppdrag

– Hvilke reaksjoner har du fått fra elevene?

– De gjør store øyne og blir veldig overrasket. Men jeg har fortalt dem på forhånd om hva Forsvaret og Heimevernet er. I tillegg fikk jeg mange spørsmål, og det var flere av dem som fortalte at de også har foresatte i HV, smiler Terje.

Rektor på Kila skole, Peder Johnsen, er fornøyd med å ha HV-soldater i sine rekker. Selv om det kan være litt problematisk når de ansatte må ut på øvelser eller lignende.

– Å ha et fungerende forsvar er en del av samfunnsoppdrag vi har i Norge. Og skal du ha et forsvar så må du ha folk i det. Det rammer bestandig en part når vi tar ut lærere som må bidra for Heimevernet. Men vi er en såpass stor skole at det går greit for oss, sier rektoren.

Han har lagt merke til innsatsen HV har gjort den siste tiden og da spesielt på grensen under koronapandemien.

– Det har vært viktig at de som skulle ha på seg uniform på forhånd har opplyst om «uniform på jobben-dagen» til elevene, om hvilken funksjon de har i samfunnet. Da kan elevene se at vi har et forsvar som ikke er til for å undergrave demokratiet, men heller det motsatte. Vi har elever på skolen som har opplevd krig og dermed har et annet syn på militære. Men det synet skal vi ikke ha i Norge. Og med «uniform på jobben-dagen» kan vi skape en forståelse for dette i stedet for redsel. Og det synes jeg våre HV-soldater har lyktes med.

– Virkningen det har hatt med å ha på seg uniform, har skapt en trygghet for elevene. Det er det viktigste, fastslår rektoren.

Stolte av uniformen

Peter Becskei er veterinærstudent i Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) (21) i Mosjøen. I Heimevernet tilhører han innsatsstyrke Polar Bear i Oslofjord heimevernsdistrikt (HV-01). Han forteller at det var noen medstudenter som synes han så veldig fin ut i dag.

– Jeg er stolt over uniformen, og stolt av å være med i innsatsstyrken. Det er jo litt merkelig å gå med uniformen i det sivile, men godt å bruke uniformen litt oftere enn man gjør til vanlig.

Stas

Også Kristine Koppervik (22) fra Tønsberg bærer sin uniform med stolthet. Hun er veterinærstudent i Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og en del av innsatsstyrke Polar Bear i HV-01.

– Hvorfor har du på uniformen?

– Fordi jeg ønsker å vise at jeg er en del av HVs styrker, og at vi har mange ulike bakgrunner, men likevel er operative.

Ikke redd for å bli skitten

Svein Øra (29) er bilmekaniker og har seks år bak seg i innsatsstyrke Polar Bear. Svein tok på seg uniform for å vise at det er folk over alt, klare til å gjøre en innsats der det trengs.

– Det er fint å gå i uniform, men jeg må innrømme at jeg skulle ønske at Heimevernet hadde flere midler enn det vi har nå, sier Svein.

– Er du redd for å skitne til uniformen din siden du jobber som bilmekaniker?

– Nei da. Jeg henter bare ut en ny på depot!

Andreas de Flon er brannmann (36) fra Sarpsborg. Han tjenestegjør i I Fredrikstad HV-område i HV-01 og mener han har vært i Heimevernet siden 2008.

– Hvorfor har du på uniformen?

– Det er for å vise at vi er overalt. Selv om man er brannmann har man en plikt. Det er viktig å vise for at vi er her og fyller alle slags sko, sier Andreas, som har fått litt forskjellige reaksjoner på uniformen:

– De på jobb synes det er litt rart å se en grønn uniform i et miljø hvor man går med en uniform på fra før av.  Folk blir overrasket for det er ikke alle som vet at jeg er i Heimevernet.

– Hva er ditt forhold til uniformen?

– Når man tar på seg en uniform, så tenker jeg at man tar på seg en «beskyttelse» og går inn i en rolle. Det er det samme i brannvesenet, sier brannkonstabelen.

Redd for fjøslukt

Anja Eilen Skadsem er bonde og er redd for at det blir fjøslukt på HV-uniformen.

– Det stresser meg litt. Men det er en veldig behagelig uniform som jeg er stolt av å bære, sier Anja, som fikk mange reaksjoner da hun leverte barn både i barnehage og på skole i uniform.

– I barnehagen var det forundring og de voksne spurte hvorfor jeg hadde uniform på meg. På skolen spurte de om jeg hadde vært med på TV-programmet Førstegangstjenesten. Da måtte jeg le. Men så fikk jeg et spørsmål som stakk litt, for noen elever lurte på om jeg skulle skyte dem. Men det ble positivt ettersom jeg da kunne forklare hvorfor vi har et heimevern. Og at det er til for å beskytte innbyggerne i Norge, forklarer Anja, som tilhører Sandnes utrykningsområde i Agder og Rogaland heimevernsdistrikt (HV-08).

Over hele landet

Bjørn Tore Haugen er til vanlig helikoptersimulator-tekniker i Thales. Han tok på seg HV-uniformen på jobb fordi han synes det er viktig med synlighet.

– Forsvaret var mye mer synlig da jeg var ung og alle gjennomførte førstegangstjeneste. Det har på en måte forsvunnet fra samfunnet. Så derfor er det så viktig å vise folk at Heimevernet er over hele landet. Jeg har et godt forhold til uniformen, selv om jeg har en tendens til å fryse litt når jeg har den på. Jeg er stolt av uniformen min, sier Haugen, som også er en del av innsatsstyrke Varg i HV-08.

6. desember feiret Heimevernet 75 år med uniform på jobben-dagen. HV oppfordret soldatene til å stille på sin sivile jobb i uniformen sin.
01.
Bjørn Tore Haugen er helikoptersimulator-tekniker i Thales.
20211206KK_CY1A2492_1
02.
Kristian Nilsen er taxisjåfør i Trøndelag.
20211206KK_CY1A2679_2
03.
Signy Camilla Eidstuen er lege under spesialisering i nukleærmedisin.
20211206KK_CY1A2867_3
04.
Birger Wold er daglig leder i Orion vaktmesterservice.
01.
Bjørn Tore Haugen er helikoptersimulator-tekniker i Thales.
02.
Kristian Nilsen er taxisjåfør i Trøndelag.
03.
Signy Camilla Eidstuen er lege under spesialisering i nukleærmedisin.
04.
Birger Wold er daglig leder i Orion vaktmesterservice.

Nysgjerrige unger

Kristian Nilsen er taxisjåfør i det sivile og nestkommanderende for HVs militærpoliti i Trøndelag.

– At jeg har på uniform på jobb, er et signal om at jeg er stolt av Heimevernet og den viktige jobben vi gjør. Uniformen er noe jeg er stolt av å bære, og det er viktig for meg at den bæres riktig og holdes pen. Hvordan uniformen ser ut er en viktig del av det inntrykket folk får av deg og resten av Heimevernet, sier Kristian, som sier ungene har vært litt nysgjerrige, men det gikk helt fint.

– Det er det som er så herlig med dem: De spør hvis de lurer på noe og du får beskjed hvis du gjør noe galt.

Ansikt utad

Birger Wold er daglig leder i Orion vaktmesterservice.

– Når jeg har på uniformen, blir jeg jo ansiktet utad for Heimevernet og den samfunnsviktige funksjonen det er. Som områdesjef er jeg ofte i møter der jeg må ha på uniformen, så jeg er rett som det er innom kontoret med den på. De ansatte her er dermed godt vant til å se meg med uniform, sier Wold fra HV-12.

«Uniform på jobben-dagen» handler også om å synliggjøre for arbeidsgivere at den ansatte med sin HV-bakgrunn er en ressurs, som kanskje gjennom Heimevernet har tatt ulike kurs som også kan brukes i den sivile jobben.

Marie Aalen er daglig leder i Hakkebakkeskogen naturbarnehage og mener at Harald Flobak, som jobber i barnehagen, er en god ambassadør for HV.

– HV gjør en god og viktig jobb som vi må sette pris på. Det er en trygghet at HV er overalt. Samtidig er det er fint å vite at en ansatt har sanitetstrening ferskt i minne, til enhver tid.

– Det er kult å vise frem at også en som jobber i barnehage kan være en del av Heimevernet, sier Aalen.

Harald, som hun snakker om, tilhører innsatsstyrke Grebe i Opplandske heimevernsdistrikt (HV-05).

– Jeg har på uniform for å støtte HV og markere 75 år. Ungene synes det er stas at jeg kommer i uniform. Noe av det jeg lærer, som å holde hodet kaldt og sanitet får man brukt i jobben i barnehagen, fastslår Harald.

Positiv til Heimevernet

Roger Løberg er HR-sjef i Tine og har bakgrunn som kaptein fra Luftforsvaret. Nå tilhører han HV-05.

– Det er noe annet å være i Heimevernet nå enn før. Nå får vi de midlene vi trenger. Jeg opplever også at Heimevernet forbindes med noe positivt nå om dagen og så synes jeg det er kult at vi får inn enda flere kvinner i Heimevernet, sier Roger.

Morten Storvik er konsulentsjef i Waveit og sersjant 1. klasse i HV. Også han tilhører HV-05.

– Jeg er stolt av å være med å forsvare landet vårt og jeg synes det er viktig at befolkningen får et mer bevisst forhold til Forsvaret. Heimevernet er oss alle, det er en del av hele befolkningen. «Uniform på jobben-dagen» er med på å normalisere Forsvaret som en aktør vi har rundt oss, mener Morten.