En pårøende til en av soldatene som de neste seks månedene skal være en del av NORTU 6 i Irak sier farvel før avreise på Gardermoen.

PREP samlivskurs

Forsvaret tar samliv på alvor, og tilbyr derfor PREP samlivskurs for ansatte med samboer eller ektefelle.

Mange ansatte i Forsvaret står overfor utfordringer som kan sette parforholdet på prøve. Behovet for å snakke godt og tydelig sammen blir dermed større. Samlivskurset PREP gir rom for både humor og alvor. Det vil handle om kjærlighet, forventninger, konflikter, glede og vennskap, men aller mest om god kommunikasjon.

PREP er forskningsbasert og godt utprøvd pedagogisk kurs­ opplegg som holdes av Modum bad. Innholdet i kursene er tilpasset par hvor en eller begge arbeider i Forsvaret. Kurset passer for par i alle aldre.

Målet er at par skal lære å kjenne igjen hva slags konflikter som kan skade forholdet, og få noen verktøy til å forbedre kommunikasjonen og til å løse problemer.

PREP stimulerer par til å ta opp viktige samtaleemner og behandle dem på en god måte. Egeninnsats er avgjørende for å få utbytte av et samlivskurs. Det blir satt av tid til parvise samtaler og øvelser underveis i programmet. For å skjerme parenes privatliv er det ikke lagt opp til gruppearbeid.

Virker prep?

PREP stimulerer par til å ta opp viktige samtaleemner og behandle dem på en god måte. Studier viser at par som har gått på PREP-kurs har opptil 50% større sannsynlighet for å forbli i parforholdet og være tilfreds med det, enn par som ikke har fått denne kunnskapen og treningen.

Egeninnsats er avgjørende for å få utbytte av et samlivskurs. Det blir satt av tid til parvise samtaler og øvelser underveis i programmet. For å skjerme parenes privatliv er det ikke lagt opp til gruppearbeid.

Litt om innholdet

  1. Forskerne bak PREP har funnet fram til fire former for kommunikasjonssvikt som virker ødeleggende på samliv. På kurset blir disse fire faresignalene presentert. Et viktig kurstema er hva en bør gjøre hvis en ser faresignalene i eget forhold - altså hvordan man kan stanse en negativ utvikling.

  2. Mange ganger blir uenighet forstørret fordi folk snakker forbi hverandre. PREP gir trening å kommunisere på en trygg måte, og håndtere uenigheter og konflikter godt.

  3. PREP handler også om å stimulere vennskapet og gleden midt i den travle hverdagen. PREP hjelper par til å finne tilbake til spenningen og gleden de hadde da de først ble sammen.

  4. P bevisstgjør om viktige temaer som vennskap og glede, grunnverdier og livssyn, seksualitet og sensualitet, tilgivelse, hengivenhet og forpliktelse.

  5. Når deltakere på et fullversjons PREP-kurs trener på kommunikasjonsteknikk og problemløsningsmodell, får de tilbud om hjelp av en instruktør.

Hvem kan delta?

Alle som er ansatt i Forsvaret. Veteraner som ikke er i stadig tjeneste kan også delta på kurs inntil ett år etter hjemkomst fra internasjonal tjeneste.

Påmelding
Se liste over kommende kurs, og meld deg på her. Forsvaret betaler kurs og opphold. Parene betaler kun en egenandel på 500 kroner og egen reise.