forside finito crop

Sammen om å bygge maritim kampkraft

I november trente Sjøforsvarets marinefartøy med både norske og allierte enheter. Det skjedde under årets største marineøvelse – utfordret av nordnorsk mørketid og vinter.

Flotex er en årlig øvelse for hele den norske Marinen. I Vågsfjorden, Andfjorden og området utenfor Andøya har det vært høy øvelsesaktivitet. Norske marinefartøy samt Kystjegerkommandoen (KJK), Minedykkerkommandoen (MDK) og Marinens logistikkommando (MLK) har hatt et tett øvingsprogram. Luftenheter og allierte, inkludert NATOs stående maritime styrke, SNMG1, har deltatt og vist tilstedeværelse i nord. 

Målet med Flotex 21 har vært å bygge maritim kampkraft, og øke krigføringsevnen i nordlige farvann. For å nå dette målet har antiubåt-krigføring og ubåtjakt vært et fokus under store deler av øvelsen. I tillegg har det blitt gjennomført mønstringer om bord på flere av Sjøforsvarets fartøy.

Norges voktere langs kysten 

Flotex 21 gir Kystjegerkommandoen (KJK) mulighet til å trene og øve med Sjøforsvarets enheter, i tillegg til allierte marinefartøy. 

211124_ALFA_4693

– Vi har gjennomført bordingstrening og øvelser med blant annet KNM «Thor Heyerdahl», KNM «Magnus Lagabøte» og den danske fregatten HDMS «Tritron». I tillegg flyr vi droner og seiler stridsbåter for å støtte de norske og allierte fartøyene med overvåking, rekognosering og målangivelse.

Forteller sjef KJK, kommandørkaptein Sten Richard Larsen.

En prioritert øvelse 

Operatører fra Minedykkerkommandoen (MDK) har vært embarkert om bord logistikkfartøyet KNM «Magnus Lagabøte». De har øvd på å lokalisere miner og rapportere tilbake om funn, samtidig som de får trent på å dykke i krevende arktiske forhold. 

 

Sjef for MDK, kommandørkaptein Håvar Øie, forteller at Flotex er en prioritert øvelse for avdelingen. 

Drone_KK_5-1132

 – MDK deltar på øvelse Flotex for å oppnå Marinens felles mål: å kunne samhandle på tvers av avdelingene og forsvarsgrenene, i tillegg til å gjøre farvannet trygt for resten av Marinen og våre allierte. Dette gjør vi ved å være en troverdig eksplosivrydderskapabilitet i alle domener. 

Forteller sjef Minedykkerkommandoen.

Økt utholdenheten

Det som har vært nytt i år er, at det norske logistikkfartøyet KNM «Maud» har deltatt som Norges bidrag i Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), før hun siden gikk over til å ha en sentral posisjon under øvelse Flotex. 

I rollen som «fleet oiler» har logistikkfartøyet forsynt norske og utenlandske fartøy med drivstoff. Det har blant annet blitt gjennomført replenishment-at-sea (RAS) med allierte, noe som har økt utholdenheten til styrken. I tillegg har KNM «Maud» hatt helikopterøvelse med NH90 fra den nederlandske fregatten HNLMS «Van Amstel». 

20211126_MSM_9763
20211130_MSM_0533 (1)
20211126_MSM_9328 (1)
20211125_MSM_5869 (1)

Alliert samvirke i fokus 

Skipssjef på KNM «Maud», kommandørkaptein Thorvald Dahll har deltatt på Flotex i mange år med forskjellige marinefartøy. 

– Jeg synes det var spesielt å sitte på den siden av bordet der verten var vårt eget land, samtidig som vi var integrert i en NATO-styrke. Flotex har gått fra å være en nasjonal øvelse, til å bli mer omfattende med allierte styrker. Våre allierte har fått god trening med å trene og operere i arktiske forhold – og av nettopp den grunn deltok SNMG1, forteller skipssjef Dahll. 

Bindeleddet mellom vann og land

Skjold-klassen i Korvettskvadronen har gjennomført vaktssjefskurs og forberedt seg på generalmønstring.

Skipssjef på KNM «Steil», kommandørkaptein Johan Reinboth, forteller om betydningen Flotex 21 har hatt for korvettskvadronen. 

Korvett_til_enonic

– Korvettene fungerer som et bindeledd mellom krigføring på åpent hav og oss som driver langs kysten og på land. Vi skal klare å jobbe sømløst mellom alle grenene. Konstruksjonene av øvelsene har vært veldig gode, og dermed lærerike for oss.

Forteller Reinboth.

Viktig for Norge 

Sjef Marien, flaggkommandør Trond Gimmingsrud som har vært på forskjellige fartøy gjennom øvelsen, oppsummerer Flotex 21 med disse ordene: 

211124_ALFA_4338

–  Flotex er en øvelse der vi hever nivået i maritim krigføring for våre besetninger. Det er også en øvelse der vi får trent godt med Luftforsvaret som deltar med mange ulike enheter.

Forteller sjef Marinen.

– NATO deltar med sin stående maritime styrke, SNMG1. For vår del innebærer det at vi blir bedre på å samvirke sømløst med NATO. Dette sørger for at NATO er godt kjent med hvordan det er å operere i Nord-Norge på vinteren, og under forholdene som vi har her oppe. Det er bra for Marinen, og viktig for Norge, avslutter sjef Marinen.