Leopard 2a4 stridsvogn har skjult seg i en låve i Øversjødalen under Trident Juncture.

Kavalerist

Din primæroppgave som kavalerist er å utkjempe på en av Forsvarets panservogner eller til fots nært og i samarbeid med avdelingens panservogner.

Varighet
12–15 måneder
Avdeling
Hæren
Panserbataljonen
Porsanger bataljon
Bakgrunn
Ingen
Innrykk
Januar og august
Antall stillinger
100+

Krav til tjenesten

Tjenesten krever fysisk og som psykisk utholdenhet, bruk tiden før oppmøte godt, og tren på å gå turer med sekk.

Under rekruttperioden skal du gjennomføre 3000 meter løpetest og styrketester. Din fysisk form vil være med å avgjøre hvilken stilling du får.

Vanlige stillinger som kavalerist

Noen av de ulike stillingene i kavaleriet: skytter stridsvogn, skytter CV90, fotsoldat, maskingeværskytter, kanonskytter, oppklaringssoldat, skarpskytter, operatør på drone, bombekastersoldat, sanitetssoldat, sambandssoldat, logistikk og administrasjonssoldat, vognfører på ulike kjøretøy, kommandoplassoldat, teknikker/reprasjon og forsyningssoldat.

Du kan også få lederoppgaver og erfaring i løpet av førstegangstjenesten.

 1. Tjenestehverdag

  Ingeniørbataljonen i Brigade Nord på Tynset i Hedmark, under den store NATO-øvelsen Trident Juncture 2018. Samtlige kjøretøy fra allierte ble ført over en elv med hjelp av

  Din primæroppgave som kavalerist er å utkjempe på en av Forsvarets panservogner eller til fots nært og i samarbeid med avdelingens panservogner. Kavaleriet er kjent for sine mange tunge og store kjøretøy med mye ildkraft. I tillegg har kavaleriet en mengde andre funksjoner som er viktig, som lette tropper og droner som skal oppklare og overvåke en fiende, støttefunksjoner som sanitetstropp, reparasjonsgruppe, bergingsgruppe og bombekastergruppe.

  Dette er tjenesten for deg som ønsker en tøff og krevende tjeneste som til tider går i et høyt tempo. 

  I løpet av året som kavalerist skal du sammen med troppen og avdelingen trenes i å takle og utkjempe strid i alle type vær, ulike terreng og i bebygde områder. I tillegg skal du trenes i ulike stridsfomer som blant annet forsvar- og angrep-strid.

  Treningen du får vil være så virkelighetsnær og realistisk som mulig for at du skal være mentalt og fysisk robust klar til å løse oppgavene dine i løpet av førstegangstjenesten.

  Vedlikehold og ettersyn av alt materiell er en viktig del av tjenesten.

  Det er mange ulike stillinger som tilsammen danner kavaleriet, og hvor alle stillingene er like viktig. Hvilken stilling du får avgjøres i løpet av rekruttperioden.

 2. Du må oppfylle kravene til å komme til panserbataljonen på sesjon. I løpet av rekruttperioden kan du søke deg til ulike stillinger i panserbataljonen.

  Det er Forsvarets behov som er styrende for hvilken stilling du får.  

  I løpet rekruttperioden får du tildelt den tjenestestillingen du skal ha gjennom hele førstegangstjenesten. Panserbataljonen gjennomfører intervju med alle soldatene i rekrutten for å finne ut hvilken stilling alle ønsker og er motivert for.   

  Befalet fordeler deg til den tjenesten de mener du er best skikket til å gjøre. De vil også se på kompetansen du har, utdanningen, ulike kurs og erfaringer kan være med i totalvurderingen av hvilken stilling du får.

  Selv om du blir innkalt til denne avdelingen, kan det hende at du blir sendt til en helt annen tjeneste eller avdeling etter rekruttperioden. Det er Forsvarets behov som til slutt avgjør hvilken tjeneste du får. Det er stillinger i andre avdelinger i Forsvaret som skal fylles. Du får informasjon om hvilke stillinger du kan søke på i løpet av rekruttperioden.

 3. Etter førstegangstjeneste er det muligheter for fast ansettelse i avdelingen du har tjenestegjort, vis interesse til befalet ditt hvis du ønsker jobb i avdelingen etter førstegangstjenesten. I tillegg kan du å søke opptak i Telemarkbataljonen/HRS, lagførerskolen og utdanning i Forsvaret.