Norsk English
Dykker fra KNM Roald Amundsen øver utenfor Narvik // Diver from HNoMS Roald Amundsen excersizing outside Narvik

Båtoperatør og skipsdykker

Dykker- og froskemannsenteret (DFS) på Haakonsvern i Bergen har to spennende stillinger.

Varighet
18 måneder
Tjenestesteder
Avdeling
Sjøforsvaret
Sjøforsvarets Hovedbase Haakonsvern
Bakgrunn
Ingen
Innrykk
Januar
Antall stillinger
1-10

Krav til tjenesten

Begge stillingene krever at du er moden og selvstendig. Du vil få mye ansvar og må ta mye selvstendig initiativ for å bli best mulig til å utføre stillingen din. Du må være i god form og like å trene.

Krav til båtoperatør:

Førerkort klasse B​ og båtførerprøven.

Krav til skipsdykker:

På grunn av sikkerhet er det egne helsekrav til deg som ønsker stilling som skipsdykker. I starten av skipsdykkerkurset må du gjennom en legeundersøkelse for å se om du tilfredsstiller disse helsekravene.

Her finner du oversikten over de fysiske kravene

  • Bestått vanntest i basseng
  • Under 13:00 på 3000 meter løpetest
  • Stille lengde (menn 2,2, kvinner 1,85)
  • ​Medisinballstøt (menn 4,4, kvinner 3,2)
  • Kroppsheving 4 vertikal eller 8 horisontalt.
  1. Tjenestehverdag

    Som båtoperatør transporterer du dykkere. Under dykkingen har du en viktig rolle for å ivareta sikkerheten i overflaten. I tjenesten vil du samarbeide tett med menige og ansatte på DSF, men også andre avdelinger ved basen. Du vil få mye tillit som mannskap ved DFS. Blant annet vil du med tillatelse fra befalet ditt selvstendig kunne gjennomføre egentrening med båtkjøring i området rundt Haakonsvern, Bergen, Sotra og Askøy.

    Etter rekruttskolen starter fagopplæring som varer i 4–6 uker. Den består av mye trening på DFS’ ulike båttyper, navigasjon, samband, redning, linesignaler, rutiner og knoper og stikk. ​I tillegg får du opplæring i senterets gummibåter og vannjetbåt, navigasjon, VHF-samband, sjømannskap og enkelt vedlikehold av båtparken.

    Som ​​​​skipsdykker utfører du arbeid og diverse søk under vann. Klarering av kaiområder i forbindelse med fortøyning av fartøy er en av disse oppgavene. Du vil delta aktivt i utdanningen av nye dykkere sammen med befal. I tillegg til dette hjelper du til med driften av bygget, oppstigningstanken, trykkammere, og så videre. Du vil få mye tillit som mannskap ved DFS. Blant annet vil du med tillatelse fra befalet ditt selvstendig kunne gjennomføre treningsdykk i området rundt Sotra, Bergen, Askøy eller Haakonsvern. DFS er en avdeling hvor det brukes mye tid på å holde seg i god form.

    Etter rekruttskolen starter fagopplæringen som skipsdykker, den varer i 4 uker. Kurset vil være både teoretisk og praktisk, og hver elev får cirka​ 20 dykk i løpet av kurset. Dykkene vil være varierte, herunder bassengdykk, vanlige tilvenningsdykk fra 12–20 meter, strømdykk, arbeidsdykking, tørrdykk i trykkammer og forskjellige typer søksdykking.

  2. På sesjon må du få fordeling til Sjøforsvarets rekruttskole i januar. Du kan få den som intervjuer deg på sesjon til å skrive en merknad at du ønsker stilling som båtoperatør eller skipsdykker. Under rekruttskolen vil du få mulighet til å søke stilling som båtoperatør eller skipsdykker.

    På slutten av rekruttskolen gjennomføres det opptak for deg som ønsker å bli båtoperatør. Opptaket vil bant annet inneholde øvelser i svømmebasseng og intervju. 

    Får du stiling som enten båtoperatør eller skipsdykker, skal du tjenestegjøre ved Dykker- og froskemannsenteret (DFS) i Sjøforsvaret. Det ligger på Haakonsvern utenfor Bergen. 

  3. Etter førstegangstjenesten kan det være muligheter for å bli ansatt som spesialist i den avdelingen eller forsvarsgrenen du har tjenestegjort i. Si fra til befalet ditt hvis du ønsker å jobbe i avdelingen, eller ser etter andre stillinger i Forsvaret. Du kan også søke operatørstillinger i Forsvarets spesialstyrker eller ulike utdanninger i Forsvaret