Hundeførere fra Garnisonen i Sør-Varanger under opplæring på Rygge.

Hundefører

Hundeførere støtter i forbindelse med patrulje, vaktoppdrag og sikring av baser.

Varighet
18 måneder
Avdeling
Luftforsvaret
Hæren
Garnisonen i Sør-Varanger
Ørland flystasjon
Evenes flystasjon
Bakgrunn
Ingen
Innrykk
Januar og juli
Antall stillinger
1-10

Krav til tjenesten

For å kunne bli hundefører må du ha plettfri vandel, løpe 3000 meter på under 14 minutter for gutter og 15 minutter for jenter, bestå helseprofil for hundefører og bestå opptaksprøven i rekrutten: 7 km med 11 kg sekk på 42 minutter.

 1. Tjenestehverdag

  Vakt- og sikringssoldat ivaretar sikkerheten når statsminister Erna Solberg besøker Evenes.

  Tjenesten er meget krevende fysisk og mentalt i perioder. Du får tildelt egen tjenestehund når du kommer til tjenestestedet ditt. Du vil ha ansvar for stell og trening av tjenestehunden du er tildelt. Hundeseksjonene på Ørland og i Bodø har vakthold av basen som sitt primæroppdrag. All videre utdanning og trening vil derfor dreie seg om det.

  ​Vanlige oppgaver som hundefører er daglig stell og trening av tildelt tjenestehund, fysisk trening av deg selv, oppdragsløsning med tildelt tjenestehund, kenneltjeneste, samtrening med andre avdelinger, vakttjeneste og utdanning i soldatferdigheter.

 2. I rekruttperioden får du mulighet til å søke på stillingen som hundefører. Aktuelle kandidater blir innkalt til intervju. Under intervjuet vurderes du på personlig egnethet, fysisk form, relevant kompetanse og anbefalinger fra troppsbefalet. 

  I rekruttperioden må du gjøre en god innsats og vise at du er motivert. Du bør i tillegg ha god helse og fysisk form. Du bør ikke ha allergier som hindrer deg i å jobbe med hunder. ​

  Hundefører Luftforsvaret

  • Rekruttskole: Madla og Kjevik
  • Oppmøte: januar, juli og april (Kjevik april)
  • Tjenestesteder: Bodø, Ørland og Evenes.
  • Tjenestetid: 18 måneder

  Hundefører Hæren

  • Rekruttskole: FMPA Sessvollmoen og Hærens skole for rekrutt og fagutdanning Rena (HSRF) 
  • Oppmøte: Januar
  • Tjenestesteder: Bardufoss og GSV Kirkenes (GSV har både hundeførere og 1 hunderøkter)
  • Tjenestetid: 18 måneder
 3. Etter førstegangstjenesten har du gode muligheter for å bli ansatt som spesialist i den avdelingen eller Forsvarsgrenen du har tjenestegjort i. Si fra til befalet ditt hvis du ønsker å jobbe i avdelingen, eller ser etter andre stillinger i Forsvaret. Du kan også søke utdanninger i Forsvaret.